Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecii au reevaluat violul: schimbare istorică în Codul Penal

viol

Parlamentul grec a adoptat joi noua definiţie a violului în Codul Penal revizuit, acceptând în cele din urmă ca aceasta să aibă în vedere lipsa consimţământului, în urma presiunilor mişcărilor feministe şi ONG-ului Amnesty International, care au cerut să fie puse în aplicare criteriile Convenţiei de la Istanbul, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

În proiectul iniţial se menţiona că infracţiunea de viol este comisă numai atunci când există şi violenţă fizică, fapt care în opinia mişcărilor feministe elene şi a celor de la Amnesty International contravine Convenţiei de la Istanbul, ce solicită ca definiţia violului să plece de la lipsa consimţământului, opinie susţinută şi de către deputate din partidul de guvernământ Syriza, inclusiv secretara generală pentru egalitate de gen, Fotini Kuvela.

Ministrul grec al justiţiei, Mijalis Kaloyiru, a anunţat cu câteva minute înainte de votul din plenul parlamentului că noul Cod Penal va sancţiona cu zece ani de închisoare ''întreţinerea unui act sexual fără consimţământul victimei''. Legislativul a aprobat această prevedere, cu ajutorul voturilor partidului de stânga Syriza şi ale celui centrist To Potami.

Mişcările de apărare a drepturilor omului au salutat această revizuire a Codului Penal, pe care au descris-o drept o ''victorie istorică pentru mişcarea feministă şi drepturile omului''. Şi platforma feministă denumită ''Fără consimţământ este viol'', creată special pentru a împiedica adoptarea definiţiei iniţiale care prevedea că delictul de viol ar implica şi violenţa fizică, nu doar lipsa consimţământului, şi-a manifestat satisfacţia pentru reuşita demersului ei.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) a fost până în prezent ratificată de 20 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv de România (în luna mai 2016)

Citește și: Discuție de GRADUL ZERO după incidentele din Valea Uzului: Meleșcanu cere Budapestei să-i calmeze pe maghiari .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.