Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecii de la DEPA cer revizuirea contractului cu Gazprom

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Furnizorul grec de gaze DEPA Commercial a depus o cerere de arbitraj pentru a solicita o revizuire a preţului din contractul său de furnizare de gaze cu Gazprom, a declarat joi CEO-ul DEPA, Constantinos Xifaras, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Compania greacă controlată de stat doreşte o scădere retroactivă a preţului gazului în contractul semnat în 2022, precum şi scutirea de plăţi viitoare în valoare de sute de milioane de dolari, potrivit mai multor surse cu cunoştinţe în acest domeniu.

Întrebat despre discuţiile cu Gazprom la Forumul Energiei şi Gazelor de la Atena, Xifaras a spus: ”Suntem în negocieri... de aproximativ doi ani, un an şi jumătate, pentru reajustarea preţurilor, pentru că asta este ceea ce noi” am cerut.

”Negocierile comerciale sunt în desfăşurare acum, nu s-au oprit, totuşi, compania... a făcut următorul pas, care este să meargă la arbitraj”.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii. DEPA nu a fost disponibil imediat pentru a comenta detaliile arbitrajului, care în mod normal poate fi invocat de oricare dintre părţi într-un contract privat de furnizare de gaze pe termen lung.

În ianuarie 2022, DEPA a semnat un contract cu Gazprom pentru 2 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an până în 2026, la un preţ indexat la preţul de referinţă al TTF olandez cu 80%, restul de 20% fiind indexat la preţul petrolului.

Preţurile gazelor europene au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a scăderii livrărilor de conducte ruseşti, preţul TTF atins un record de 306 euro pe megawat-oră în august 2022. Drept urmare, DEPA a avut dificultăţi să-şi vândă gazele şi, în cele din urmă, nu a putut accepta livrarea sumelor minime anuale.

În condiţiile contractului de tip take-or-pay, cumpărătorii trebuie să plătească pentru gaze indiferent dacă pot primi livrări fizic sau nu. Orice volume nepreluate sunt reportate la sfârşitul contractului ca credit.

O parte din afirmaţiile DEPA implică vânzările Gazprom către concurenţi greci, au spus sursele.

”Gazprom nu trebuia să vândă mai ieftin concurenţilor DEPA, pentru că, desigur, în acest caz, ar fi greu pentru DEPA să ia tot gazul convenit”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Începând din septembrie 2022, Gazprom a început să exporte cantităţi semnificative de gaze naturale lichefiate (GNL) în Grecia, din proiectul Portovaya LNG, recent lansat.

Cumpărătorul a fost Mytilineos, cea mai mare companie privată de energie din Grecia, potrivit datelor de la firma de analiză Kpler.

Mytilineos are şi un contract cu Gazprom până în 2030. Mytilineos a refuzat să comenteze termenii şi preţurile achiziţiilor sale, invocând sensibilitatea comercială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.