Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GRECO, semnal de alarmă privind accesul la informație în statele europene - Recomandările pentru România, slab implementate

coe.int
greco

Grupul de State din Consiliul Europei împotriva Corupţiei (GRECO) şi-a exprimat joi preocuparea faţă de aplicarea restrictivă a dreptului la acces la informaţie în anumite state europene şi a chemat autorităţile să respecte normele internaţionale în acest domeniu, informează un comunicat al instituţiei de la Strasbourg.

În raportul său anual pentru 2022, GRECO reaminteşte rolul pe care accesul la informaţie îl joacă pentru garantarea transparenţei şi facilitarea urmăririlor judiciare în cazuri de corupţie. Grupul regretă că, în anumite ţări, guvernele dispun încă de o largă marjă de apreciere pentru a stabili ce anume ţine de domeniul public şi a decide să pună sau nu anumite documente în acces liber.

Administraţiile sunt adesea reticente să divulge informaţii şi preferă să invoce excepţii pentru a disimula toate sau o parte din informaţiile solicitate, arată GRECO. În plus, diferitele administraţii aplică prea adesea în mod incoerent legile privind liberul acces la informaţie, de unde necesitatea unor formări pentru înţelegerea şi aplicarea comune a legilor naţionale privind libertatea de informare.

Guvernele trebuie să asigure transparența documentelor publice

Potrivit preşedintelui GRECO, Marin Mrcela, 'guvernele ar trebui să garanteze principiul general de transparenţă a documentelor publice în practică. Orice excepţie de la regula divulgării informaţiilor ar trebui să fie limitată la minimum şi să fie temeinic justificată. În ce priveşte în mod specific pieţele publice, controlul public şi accesul la documentele oficiale sunt esenţiale pentru prevenirea eficace a corupţiei'.

În rapoartele sale de evaluare, GRECO a reamintit statelor necesitatea de a aplica principiile Recomandării Comitetului Miniştrilor privind accesul la documentele publice şi ale Convenţiei Consiliului Europei privind accesul la documentele publice, ce prevăd că limitările dreptului de acces la documentele publice trebuie să fie necesare într-o societate democratică, proporţionale şi aplicate numai dacă niciun interes superior nu justifică divulgarea.

În raportul său anual, GRECO reaminteşte că, în al 5-lea său ciclu de evaluare, axat pe prevenirea corupţiei şi promovarea integrităţii în interiorul guvernelor centrale şi al instituţiilor de forţă, a relevat un anumit număr de lacune în privinţa accesului la informaţie în procesul legislativ.

Termenele de consultare publică sunt rareori respectate, ceea ce împiedică procesul de consultare să producă contribuţii semnificative şi să influenţeze procesul legislativ.

GRECO salută progresele realizate de state în aplicarea recomandărilor sale vizând prevenirea corupţiei şi promovarea integrităţii, dar subliniază necesitatea de a creşte gradul de conformare. La sfârşitul lui 2022, ceva mai puţin de jumătate dintre recomandările GRECO cu privire la funcţiile înalte din executiv şi aproape două treimi din cele referitoare la poliţie fuseseră puse în aplicare, fie integral, fie parţial.

Statele au continuat să progreseze în ce priveşte punerea în aplicare a recomandărilor celui de-al 4-lea ciclu de evaluare al GRECO referitor la parlamentari, judecători şi procurori: jumătate dintre recomandări (49,5 %) fuseseră transpuse integral la sfârşitul lui 2022, faţă de 45% în anul anterior. De asemenea, statele puseseră parţial în aplicare o treime dintre recomandările restante, şi deloc 17% dintre ele.

Situația din România

Referitor la România, se menţionează că, până la 31 decembrie 2022, aceasta implementase integral opt din cele 24 de recomandări (33%) emise în raportul celei de-a patra runde de evaluare şi în raportul unei evaluări ad-hoc din 2019, şi transpusese parţial şapte recomandări (29%), în timp ce nouă au rămas neimplementate (38%).

În raportul publicat la 25 ianuarie 2023, GRECO a concluzionat că România implementase integral 15 recomandări (62,5%) şi parţial cinci (20,8%), în vreme ce patru recomandări au rămas nepuse în aplicare (16,6%). GRECO a concluzionat că nivelul de conformare la recomandări nu mai este 'global nesatisfăcător'.

Începând cu 15 iunie 2023, doar 6 ţări fac obiectul celei de-a patra runde de evaluare a GRECO privind procedura de neconformitate: Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Danemarca, Republica Moldova, Polonia şi Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.