Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greenpeace a avertizat cu privire la nerespectarea unui acord de protecţie a pădurilor din Republica Democrată Congo

Twitter
Greenpeace

ONG-ul pentru apărarea mediului Greenpeace a avertizat marţi cu privire la nerespectarea unui acord de finanţare a protecţiei pădurilor din Republica Democrată Congo semnat la Glasgow (Scoţia) de preşedintele Félix Tshisekedi şi premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP.

La două luni de la semnarea acestui acord de finanţare în valoare de 500 de milioane de dolari în cadrul Iniţiativei pentru pădurile din Africa Centrală (Cafi), ''Republica Democrată Congo (RDC) şi donatorii de fonduri nu l-au respectat'', semnalează Greenpeace într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Cafi este alcătuită dintr-un grup de ţări donatoare a căror conducere este deţinută de Norvegia.

Potrivit Greenpeace, ''prima etapă politică a acordului este publicarea 'înainte de sfârşitul anului 2021' a unui audit al concesiunilor forestiere efectuat de Inspectoratul General de Finanţe (IGF) al RDC''.

În pofida solicitării adresate Ministerului Mediului din Congo pe 2 ianuarie, ''RDC nu a publicat'' acest raport de audit, deplânge organizaţia de mediu.

''În acordul semnat la Glasgow nu exista nicio condiţie prealabilă pentru alocarea de fonduri pentru finanţarea protecţiei pădurilor noastre. Dacă sunt critici de făcut, Greenpeace trebuie să le adreseze părţii britanice, a reacţionat Michel Koyakpa, consilier pe probleme de comunicare la Ministerul Mediului din Congo.

În octombrie, în ajunul COP 26 din Glasgow, Scoţia, preşedintele Tshisekedi a declarat că a primit ''mai multe plângeri de nereguli'' privind acordarea unor concesiuni forestiere şi a ordonat suspendarea oricărui contract ''dubios''.

Până acum, ministrul Mediului, Eve Bazaiba, a suspendat şase contracte.

Greenpeace se teme că proiectul de ridicare a moratoriului privind eliberarea de noi autorizaţii de tăiere a copacilor va intra în vigoare în 2023, fără ca guvernul să adopte o nouă politică de protecţie a pădurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.