Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greta Thunberg dă în judecată Suedia! Motivul din spatele acestui gest

bbc.com
Greta Thunberg

Sute de activiști - printre care și Greta Thunberg - au mărșăluit prin capitala suedeză pentru a intenta un proces împotriva statului suedez pentru ceea ce ei consideră a fi o acțiune insuficientă în domeniul climei, anunță abc.net.au.

Peste 600 de tineri cu vârsta sub 26 de ani au semnat documentul de 87 de pagini care stă la baza procesului depus la Tribunalul districtual din Stockholm. Ei doresc ca instanța să stabilească faptul că țara a încălcat drepturile omului ale cetățenilor săi prin politicile sale privind clima.

"Suedia nu a tratat niciodată criza climatică ca pe o criză", a declarat Anton Foley, purtătorul de cuvânt al inițiativei Aurora, condusă de tineri, care a pregătit și depus acțiunea în justiție. "Suedia nu își îndeplinește responsabilitatea și încalcă legea".

Acțiunea vine în contextul în care oamenii de știință avertizează că șansele de a limita încălzirea viitoare la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială sunt tot mai mici.

La conferința ONU privind clima din Egipt din această lună, liderii au încercat să mențină acest obiectiv, dar nu au intensificat apelurile pentru reducerea emisiilor de carbon.

O altă activistă, Ida Edling, a declarat că Suedia "urmărește o politică climatică despre care cercetările sunt foarte clare că va contribui la un dezastru climatic în viitor".

Parlamentul Suediei a decis în 2017 că, până în 2045, țara scandinavă urma să aibă zero emisii nete de gaze cu efect de seră în atmosferă și 100% energie regenerabilă. Televiziunea suedeză TV4 a declarat că guvernul a refuzat să comenteze acțiunile legale în curs de desfășurare.

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice au lansat numeroase procese împotriva guvernelor și companiilor în ultimii ani, cu un succes mixt. Într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri, instanța supremă din Germania a decis anul trecut că guvernul trebuie să își ajusteze obiectivele climatice pentru a evita împovărarea nejustificată a tinerilor. Guvernul german a reacționat prin devansarea cu cinci ani, până în 2045, a obiectivului său de zero emisii nete și prin stabilirea unor măsuri mai ambițioase pe termen scurt și mediu pentru atingerea acestui obiectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.