Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greu de falimentat - Cu încasări de 32 de miliarde de dolari în martie, Rusia anunță scăderi infime ale afacerilor cu petrol

voanews.com
petrol

Veniturile care au intrat luna trecută în bugetul Rusiei au depăşit 32 de miliarde de dolari, a informat ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, la emisiunea TV "Moscova. Kremlin. Putin", transmite Bloomberg. "Trezoreria a primit 2.500 miliarde de ruble", a anunţat Siluanov. În mod obişnuit, Ministerul de Finanţe publică la mijlocul lunii informaţiile privind bugetul, inclusiv cheltuielile, din luna precedentă.

În primele două luni din 2023 deficitul bugetar al Rusiei a crescut, în urma sancţiunilor şi a altor restricţii, inclusiv plafonarea preţurilor pentru ţiţeiul rusesc şi produsele petroliere ale ţării, impusă de Occident în urma invadării Ucrainei, scrie Agerpres.

Scăderea veniturilor e nesemnificativă, spun rușii

"Ceea ce vedem este o uşoară scădere a veniturilor din petrol şi gaze, deoarece parametrii de preţ pentru resursele energetice sunt cumva diferiţi faţă de ceea ce am prevăzut în buget. Dar sunt sigur că ne vom îndeplini toate obligaţiile, nu am niciun dubiu în legătură cu asta", a declarat Siluanov.

Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Moscova se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi gaze, care anul trecut s-au situat la 11.600 miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari), pentru a finanţa cheltuielile bugetare. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze a forţat Moscova să înceapă să cheltuie o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza costurilor asociate cu invadarea Ucrainei.

Duminică, vicepremierul Alexander Novak a anunţat că Rusia a decis să prelungească reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producţiei de petrol până la finele anului. "Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie", a precizat Alexander Novak într-un comunicat de presă.

În data de 10 februarie, Alexander Novak anunţa ca Rusia îşi va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la finele lunii martie, pentru ca la data de 21 martie să anunţe că reducerea producţiei va continua până la finele lunii iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.