Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grevă fără precedent a jurnaliştilor, pentru a atrage atenţia asupra creşterii costului vieţii

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

Jurnaliştii din Grecia au declanşat marţi o grevă de 24 de ore în semn de protest faţă de creşterea costului vieţii şi salariile relativ scăzute, relatează dpa, titrează Agerpres.

 

Nu se mai transmit ştiri la radio sau la televiziune. Portalurile de internet nu şi-au mai actualizat informaţiile.

"Trăim o serie de creşteri succesive şi explozive de preţuri, ceea ce provoacă o situaţie dezastruoasă pentru familiile ale căror venituri sunt distruse", a declarat cea mai mare asociaţie de jurnalişti greci ESIEA.

Niciun ziar nu va apărea miercuri din cauza grevei.

Inflaţia a fost în martie în Grecia de 3,2%.

Săptămânalul To Vima din Atena a calculat că în Grecia trebuie să plăteşti 50 de euro (53 de dolari) pentru produse care costau 37 de euro în urmă cu doi ani.

Grevele vor începe din mass-media și vor culmina miercuri, 17 aprilie, cu greva națională de 24 de ore. De astăzi, 16 aprilie, de la ora 5.00 până la ora 5.00 a zilei de 17 aprilie 2024, toate mijloacele de informare (presă scrisă, audiovizuală, online) din sectorul public și privat, birouri de presă și site-uri web vor fi reduse la tăcere din cauza grevei de 24 de ore declarate.

Jurnaliștii se plâng de salarii mici și condiții de muncă anarhice

 

Punctul culminant al grevei este reprezentat de salariile mizere ale lucrătorilor, care nu sunt suficiente pentru a le acoperi nevoile de bază ale familiei și personale, de insecuritatea crescândă, care nimicește veniturile familiilor.

În același timp, nu doar lucrătorii din mass-media, ci întreaga societate greacă - potrivit declarației ESIEA, se confruntă cu o serie de creșteri explozive succesive, care creează o situație sufocantă pentru familiile care își văd practic anihilate veniturile și resursele.

ESIEA solicită:

- Acorduri de negociere colectivă în toate mijloacele de informare în masă, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Jurnaliștii și lucrătorii din mass-media trebuie să înceteze în sfârșit să mai fie ostatici ai unor condiții de muncă anarhice și ai unor salarii foarte mici. Trebuie remarcat faptul că recenta directivă UE privind "salariile minime adecvate" solicită statelor membre să consolideze contractele colective de muncă astfel încât 80% dintre lucrători să fie acoperiți de acestea. Informația este o marfă și o garanție democratică, iar slujitorii acesteia își revendică demnitatea profesională și de muncă.

- Măsuri de combatere a inexactității care erodează salariile și îi împinge pe lucrători în sărăcie.

- Măsuri substanțiale și eficiente de combatere a șomajului.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.