Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grevă în Grecia - Nave andocate și trenuri oprite din cauza protestelor transportatorilor

port grecia

Mii de greviști, studenți și pensionari greci, au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta față de salariile care, în opinia lor, nu sunt suficiente pentru a face față creșterii costurilor de trai, potrivit Reuters.

Navele au rămas andocate în porturile grecești, iar serviciile de tren au fost oprite, deoarece lucrătorii din transporturi s-au alăturat grevei la nivel național a sindicatului din sectorul privat GSEE, cel mai mare din Grecia, notează Mediafax.

Transportul urban a fost, de asemenea, perturbat, deoarece șoferii de autobuze și taxiuri au întrerupt operațiunile timp de câteva ore.

Protestatarii au mărșăluit spre parlament în jurul prânzului. Unii dintre ei purtau bannere pe care scria: „Nu vrem creșteri pe pâine, vrem totul”.

De la criza datoriilor din 2010-2018, când salariile au fost reduse ca parte a măsurilor de austeritate în schimbul fondurilor de salvare, economia Greciei a crescut de aproape două ori mai mult decât rata zonei euro, iar anul trecut țara și-a recăpătat statutul de investment grade după 13 ani în categoria „junk”.

Salariul minim brut lunar a fost majorat luna aceasta cu 6,4%, până la 830 de euro, fiind a patra creștere de acest fel din ultimii cinci ani. Însă mulți lucrători spun că majorările salariale nu sunt suficiente pentru a ține pasul cu prețurile mari la alimente și cu creșterea în forță a chiriilor, iar salariile din Grecia sunt în continuare în urma celor ale colegilor lor europeni.

Pentru grecii mai tineri, afectați de o rată ridicată a șomajului, costul ridicat al vieții reprezintă o provocare suplimentară.

„Să ai atât de puține perspective... și să nu reușești să te descurci este foarte greu”, a declarat Elena Roza, o studentă în vârstă de 23 de ani, una dintre protestatare. „Reacția reflexă este de a părăsi țara”.

Salariul mediu lunar al grecilor, de 1.175 de euro, este cu 20% mai mic decât în urmă cu 15 ani, în timp ce șomajul rămâne peste 10%, al doilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, după Spania. Șomajul în rândul tinerilor este de peste 20%.

Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales în iunie anul trecut, a promis să majoreze salariul minim lunar la 950 de euro până în 2027, când își încheie mandatul, și să crească salariul mediu cu peste 25%, până la 1.500 de euro, în aceeași perioadă.

Dar GSEE spune că dorește o majorare imediată la 908 euro și că vrea să fie reintrodusă negocierea colectivă, care a fost abolită în timpul crizei.

„Costul ridicat al vieții este un laț în jurul gâtului lucrătorilor și pensionarilor. Creșterea nu ar trebui să fie doar pentru câțiva”, a declarat secretarul pentru relații publice al GSEE, Dimitris Karageorgopoulos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.