Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grevă în transportul public din Sibiu de sărbători din cauza lipsei primelor salariale

Impact de Gorj
greva japoneza

Angajații din societatea de transport public local din Sibiu, Tursib SA, declanșează greva japoneză de sărbători, pentru că nu au primit o „formă de ajutor material” în cunatum de 300 de lei/salariat și 300 lei/copil salariat, așa cum au primit până acum în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sindicatul Dumbrava Transport Public Local Sibiu, organizație sindicală reprezentativă la nivelul societății SC Tursib SA, transmite, miercuri, că în rândul salariaților societății există o stare de tensiune socială care poate degenera. Această stare de tensiune este „generată de neacordarea cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun a unei minime forme de ajutor material, în cuantum de 300 de lei/salariat și 300 lei/copil salariat, așa cum s-a acordat în fiecare an, conform art. 153 din contractul colectiv de muncă”, potrivit mediafax.

Potrivit sindicaliștilor, acordarea acestor ajutoare se face în baza prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b din fondul de cheltuieli sociale constituit prin aplicarea unei cote de max. 5% asupra cheltuielilor cu salariile.

„În discuțiile avute cu conducerea societății s-a reiterat ideea lipsei fondurilor necesare, deși în opinia noastră la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2023, asupra căruia a fost efectuată procedura legală de consultare cu organizațiile sindicale, aceste sume erau prevăzute la capitolul dedicat acestor cheltuieli. Din păcate această consultare nu a continuat și cu ocazia rectificărilor bugetare efectuate pe parcursul anului 2023, astfel încât să ne putem asigura că există alocările necesare acestei forme de ajutor material de sărbători. În opinia noastră, pentru ultima rectificare bugetară ar fi trebuit să se prevadă și sumele aferente acestor cheltuieli sociale, pentru a acorda salariaților societății această formă minimală de ajutor material de sărbători. Nemulțumirea salariaților societății este în creștere, propunerile acestora cu privire la posibile forme de protest fiind chiar radicale”, arată sindicatul într-un comunicat de presă.

Pentru a nu afecta activitatea societății și cetățenii care folosesc mijloacele de transport public, membrii Sindicatului Dumbrava Transport Public Local spun că vor protesta prin purtarea de către șoferii de autobuz a unei banderole albe pe mână.

Sindicaliștii solicită implicarea factorilor de decizie pentru rezolvarea acestei probleme, „evitând astfel forme de protest ulterioare, de o mai mare intensitate, care pot afecta activitatea de transport public în municipiul Sibiu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.