Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu a solicitat constituirea unui grup operativ pentru soluţii la criza vaccinurilor

inquamphotos.com / Octav Ganea
sorin grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ, format din reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţilor profesionale, ai asociaţiilor şi societăţii civile, care să găsească soluţii imediate pentru criza vaccinurilor, precum şi pentru preîntâmpinarea unor situaţii similare în viitor, informează un comunicat al Executivului.

"Este responsabilitatea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii, să găsim soluţii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putem impune prin lege obligativitatea vaccinării, atâta vreme cât nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin", a afirmat prim-ministrul, conform comunicatului citat.

Potrivit comunicatului citat, grupul operativ "va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu".

Grindeanu a spus, totodată că are toată deschiderea să modifice legislaţia în regim de urgenţă şi a cerut Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţilor societăţilor profesionale, asociaţiilor şi societăţii civile să vină, într-un timp cât mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal. "Este momentul să acţionăm repede, ţintit. Nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite. Cred că se impune să vorbim şi despre prevenţie şi despre educaţie pentru sănătate, iar aici medicii de familie au un cuvânt important de spus", a subliniat Grindeanu.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a arătat că va propune constituirea Unităţii de management a Programului de vaccinare, în cadrul Ministerului Sănătăţii, "structură care va avea mandatul să asigure achiziţionarea continuă şi la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare".

Măsura va fi promovată înainte de adoptarea proiectului Legii vaccinării, printr-o Hotărâre de Guvern. La întâlnirea de lucru de vineri, de la Palatul Victoria, au mai participat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie (SRM); dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie; dr. Gindrovel Dumitra, şeful grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF); prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş'; dr. Valeria Herdea, preşedinte al Asociaţiei Române Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF); dr. Oana Falup-Pecurariu, membru în conducerea Spitalului Clinic de Copii Braşov; dr. Miljana Grbic, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); dr. Anca Draganescu, preşedinte al Asociaţiei Pro Imunizare; Ana Măiţa, din partea Asociaţiei Mame pentru Mame, dr. Adriana Pistol, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Borbora Koo, specialistul UNICEF pe zona de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.