Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grup infracţional care acţiona 'la pont', destructurat de DIICOT. Bărbaţii, în arest preventiv pentru 30 de zile - UPDATE

enational.ro
DIICOT

UPDATE

Inculpaţii au fost prezentați Tribunalului Suceava, care a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat al DIICOT.

*

Trei bărbaţi au fost reţinuţi de DIICOT Timişoara, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi, în cursul zilei de joi, Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, dare de mită, instigare la divulgare de informaţii nepublice şi şantaj.

Citeşte şi: Șefa UNJR intervine în scandalul momentului. Explicaţii despre nevoia unei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Potrivit DIICOT, Graţian Ioan Pinter, Erwin Alin Muller şi Cristian Gabriel Buta ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat care acţiona ''la pont'' în Timişoara. Liderul grupului ar fi fost Pinter, care a reuşit să-şi ''fidelizeze'' anumiţi lucrători din Poliţia Timiş, de la care obţinea informaţii pe care grupul le utiliza în activitatea infracţională, susţine sursa citată. 

''Pinter Graţian Ioan era implicat în multiple activităţi infracţionale, printre care şi comiterea de furturi prin efracţie, comise la 'pont', urmate de valorificarea pe piaţa neagră a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infracţiunilor. De asemenea, inculpatul Pinter Graţian Ioan a stabilit de-a lungul timpului diferite contacte cu anumiţi lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei Timiş, pe care şi i-a fidelizat în timp, prin oferirea de bani şi alte bunuri, cu scopul de a putea obţine, prin intermediul acestora, diferite informaţii de care avea nevoie în activitatea infracţională, fie din bazele de date ale poliţiei, fie referitoare la posibile anchete penale care îl vizează'', precizează un comunicat al DIICOT. 

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpatul Pinter Graţian Ioan a acţionat cu premeditare, în vederea culegerii de informaţii şi pregătirii acţiunilor de pătrundere prin efracţie în anumite imobile, cu scopul însuşirii unor sume de bani sau alte valori despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile, mai precizează sursa citată. 

Astfel, "inculpatul a apelat în prealabil la sursele sale din rândul lucrătorilor de poliţie pentru a verifica în bazele de date informatizate detaliile legate de identitatea şi domiciliul persoanei vizate", se arată în comunicatul citat. 

Ulterior, membrii grupului infracţional filau locaţia ţintă pentru a identifica vulnerabilităţile şi a stabili care ar fi modalităţile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziţia prealabilă de unelte speciale pentru forţarea uşilor de acces.

Citeşte şi: Descinderi la evazionişti! Percheziţii într-un dosar cu un prejudiciu de 5 MILIOANE de euro

Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului acţionau foarte bine organizaţi, utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuşi şi alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracţie, susţin procurorii. 

"La data de 06.12.2017, inculpaţii Muller şi Buta s-au deplasat la locuinţa unei persoane vătămate, complet mascaţi cu cagule, hanorace cu glugă şi mănuşi, unde au forţat mai întâi uşa de acces din spatele blocului, cu un levier, după care au revenit la autoturismul cu care se deplasaseră, unde au lăsat levierul şi au luat alte scule folosite la pătrunderea prin efracţie. Între timp, inculpatul Pinter asigura locul faptei, păstrând legătura cu cei doi membri ai grupului prin intermediul unor staţii de emisie-recepţie. Inculpaţii au revenit la imobil, unde au forţat uşa de acces în apartamentul persoanei vătămate, după pătrunderea în apartament procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante", precizează comunicatul DIICOT. 

Ulterior, la percheziţia efectuată asupra autoturismului folosit de către inculpaţi au fost depistate mai multe bunuri folosite în activitatea infracţională - cagule, unelte folosite la efracţie etc. 

Din probatoriul administrat mai rezultă că, începând cu luna februarie 2017, "inculpatul Pinter a exercitat constant acte de constrângere repetate asupra fostei sale soţii, constând în ameninţări şi violenţe asupra acesteia şi a membrilor ei de familie pentru a o determina să-i remită suma de 80.000 euro şi proprietatea asupra unui apartament deţinut de către persoana vătămată". 

"Actele de constrângere la care a apelat inculpatul s-au înscris într-o gamă foarte variată, de la ameninţări adresate victimei cu acte de violenţă la violenţă fizică asupra familiei acesteia", susţin anchetatorii. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Timişoara, Direcţia Operaţiuni Speciale, DGA, Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Timiş şi Poliţia Timiş.

Citeşte şi: Aproape 8000 de români au RENUNŢAT la casele lor. Care a fost motivul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.