Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupare care comitea înșelăciuni în aria INDEMNIZAȚIILOR pentru COPII desființată de DIICOT - 50 de percheziții au loc în București și Călărași

diicot

Procurorii DIICOT de la Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Călărași fac 50 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Călărași și Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Direcția arată că în perioada 2017 - 2020, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat care prin întocmirea, în fals, a documentației necesare, a obținut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

În scopul obținerii acestor sume, membrii grupului infracțional organizat identificau potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului erau persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani cu membrii grupului.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

În acest scop, gruparea infracțională a deținut, de facto, mai multe societăți comerciale de tip fantomă pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.

Pentru că aceste societăți comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Au existat și situații în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat au reținut cardurile beneficiarilor și au retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813,9 euro).

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Călărași urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Călărași și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.