Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupări pro-Iran salută anunţul SUA privind 'sfârşitul misiunii de luptă' din Irak

http://www.nydailynews.com
Irak steaguri SUA arse

O parte a puternicelor grupări pro-Iran din Irak, care reclamă plecarea militarilor străini din ţară, au salutat marţi anunţul Washingtonul despre sfârşitul 'misiunii de luptă' americane din Irak, transmite AFP.

'Considerăm că este vorba despre o etapă pozitivă către suveranitatea totală a Irakului', a declarat într-un comunicat Alianţa Cuceririi, aripa politică a coaliţiei grupărilor pro-Iran. 'Sperăm că aceasta se va concretiza în teren', a adăugat Alianţa, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat luni, alături de prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi, aflat într-o vizită la Washington, o 'nouă fază' a prezenţei militare americane în Irak. Aceasta înseamnă sfârşitul oricărei 'misiuni de luptă' până la finalul anului şi o prezenţă axată exclusiv pe formarea trupelor irakiene şi schimbul de informaţii.

Acest anunţ nu ar trebui să implice o schimbare majoră, întrucât cei în jur de 2.500 de militari americani încă desfăşuraţi în Irak au deja în mod oficial rol de formatori şi de consilieri.

Anunţul a părut însă să satisfacă mai multe grupări, Brigăzile Imamului Ali salutând 'sfârşitul prezenţei străine' şi 'mulţumind guvernului care şi-a îndeplinit promisiunile'.

Grupările cele mai radicale nu au reacţionat deocamdată.

Pentru Kazimi, acest anunţ, chiar şi simbolic, era de o importanţă crucială pentru a reduce presiunea facţiunilor pro-Iran, cărora le-au fost atribuite în jur de 50 de atacuri împotriva intereselor americane în Irak de la începutul anului.

De altfel, influentul lider şiit Moqtada al-Sadr a salutat anunţul de la Washington şi le-a mulţumit 'rezistenţei irakiene' şi lui Kazimi.

Preşedintele irakian Barham Saleh a apreciat, la rândul său, pe Twitter rezultatele 'dialogului strategic' între Washington şi Bagdad, 'importante pentru întărirea stabilităţii şi suveranităţii irakiene'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.