Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul de la Vişegrad a avertizat UE că protestele fermierilor s-ar putea răspândi în toată Europa

reuters
fermieri germania

Țările Grupului de la Vişegrad - Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia - au avertizat Comisia Europeană că, dacă nu apără interesele fermierilor europeni, un puternic val de proteste, care au început deja în Germania și Franța, se va extinde pe întregul continent, a anunţat șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria, István Nagy, după o întâlnire cu colegii săi din Europa Centrală, care a avut loc într-o pauză a reuniunii miniștrilor agriculturii din țările membre UE de la Bruxelles.

"Am convenit că Bruxelles-ul trebuie să se ocupe urgent de situația dificilă cu care se confruntă fermierii europeni. În caz contrar, valul de proteste care a început în Europa de Vest s-ar putea transforma cu ușurință într-un val paneuropean până la toamnă" - a scris Nagy pe pagina sa de Facebook preluat de Rador Radio România.

În ianuarie, în Germania și Franța au avut loc demonstrații în masă ale fermierilor, care au protestat faţă de reducerea subvențiilor guvernamentale, a creșterii prețurilor la combustibil și a importului de produse agricole ucrainene pe piața locală. În plus, fermierii și șoferii de camioane din Slovacia, Polonia și România au blocat, în mod repetat, punctele de control de la granița cu Ucraina.

Pe 15 ianuarie, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au propus Comisiei Europene restabilirea taxelor vamale la produsele agricole din Ucraina și obligarea producătorilor agricoli ucraineni să adere la standardele UE.

Șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria a spus că, de când Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale și cotele la aprovizionarea cu bunuri agricole din Ucraina în 2022, fermierii din Europa Centrală au suferit pierderi semnificative.

De ce s-a ajuns aici

Produsele ucrainene mai ieftine înlocuiesc produsele fermierilor europeni de pe piețele tradiționale, a subliniat Nagy.

În toamna anului 2023, țările din Europa Centrală au fost nevoite să introducă o interdicție a importului de produse agricole din Ucraina, întrucât Comisia Europeană a refuzat extinderea embargoului, expirat la 15 septembrie, asupra livrărilor către Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia a patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase - semințe de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

Guvernul Ungariei a menținut unilateral embargoul și l-a extins la alte 20 de tipuri de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, carne, ouă, ulei vegetal, legume și miere.

Polonia și Slovacia au anunțat, de asemenea, continuarea interzicerii livrărilor de cereale din Ucraina.

La 23 ianuarie, ministrul ungar al afacerilor externe și al relațiilor economice externe, Peter Szijjártó, a declarat că guvernul său ar dori să restabilească interdicția UE privind aprovizionarea cu cereale din Ucraina către Europa Centrală, care a fost în vigoare până pe 15 septembrie. Totodată, el a subliniat că Ungaria nu interzice tranzitul cerealelor ucrainene prin teritoriul său către porturile maritime ale altor țări, astfel încât să poată pleca de acolo către piețele tradiționale din Asia și Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.