Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul G7, într-un summit virtual, a anunţat înfiinţarea unei platforme multi-agenţie pentru a coordona asistenţa acordată Ucrainei

iucn.org
g7

Această agentie vs sprijini repararea, recuperarea şi reconstrucţia acestei ţări, urmând ca reprezentanţi de rang înalt să se întrunească cât mai curând posibil în ianuarie, informează marţi Reuters. Într-o declaraţie comună emisă la încheierea întâlnirii, liderii G7 au spus că vor colabora cu Ucraina, cu parteneri internaţionali şi cu organizaţii financiare internaţionale pentru a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor, informează Agerpres.

"Prin această platformă vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu pe termen scurt şi lung..., vom coordona finanţarea şi expertiza internaţională în continuare şi vom încuraja agenda de reforme a Ucrainei, precum şi creşterea condusă de sectorul privat", au spus aceştia.

Liderii G7 au precizat că vor înfiinţa un secretariat pentru această platformă. Fiecare ţară membră va desemna un înalt reprezentant guvernamental pentru a supraveghea crearea platformei şi eforturile de coordonare.

"Susţinem ferm eforturile de a asigura stabilitatea financiară imediată a Ucrainei şi redresarea şi reconstrucţia acesteia în direcţia unui viitor durabil, prosper şi democratic, în conformitate cu calea sa europeană", se arată în declaraţie.

Acest demers vine în continuarea conferinţei organizate la Berlin în octombrie şi a unui eveniment separat, care a avut loc la Londra în iunie. Donatorii internaţionali urmează să se întâlnească din nou marţi, la Paris.

Liderii G7 s-au angajat, de asemenea, să ajute Ucraina în pregătirile sale pentru a face faţă iernii, să sprijine rezilienţa civilă şi au promis că vor continua să menţină în atenţie sprijinul internaţional pentru nevoile urgente de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei. Ei au spus că vor cere miniştrilor de finanţe din G7 să se întâlnească în curând pentru a discuta o abordare comună pentru sprijinul bugetar coordonat în 2023. Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmează să joace un rol central în acest demers.

FMI a furnizat Ucrainei finanţare de urgenţă în valoare de 2,7 miliarde de dolari şi a convenit recent un proiect care ar trebui să deschidă calea pentru un program de finanţare mai amplu.

Banca Mondială a acordat 18 miliarde de dolari Ucrainei, fonduri provenind în mare parte din Statele Unite şi Europa.

FMI estimează însă că Ucraina va avea nevoie de asistenţă bugetară de la 3 la 5 miliarde de dolari pe lună pentru a-şi menţine guvernul în funcţiune. Aceasta înseamnă cu până la 1 miliard de dolari pe lună mai mult decât se prognoza în octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.