Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul TeraPlast a înregistrat o crestere cu 37% a cifrei de afaceri şi exporturi cu 79% mai mari, în primul semestru

teraplast

Grupul TeraPlast a înregistrat o cifră de afaceri de 373,6 milioane de lei în primul semestru al acestui an, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce EBITDA s-a situat la 35,7 milioane de lei, în scădere cu 16% comparativ cu primul semestru al anului trecut, se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Grupul a avut o cifra de afaceri în creştere în semestrul 1 din 2022, dar într-un ritm inferior intervalelor precedente, ca efect al unui mediu economic radical modificat, ceea ce a afectat performantele. Degradarea climatului, vizibilă încă de la începutul anului, s-a accentuat în trimestrul 2", se menţionează în comunicat.

Marja EBITDA s-a menţinut la nivelurile ţintite pentru liniile de business Instalaţii şi Granule, însă marja la nivel de Grup a fost afectată de rezultatele TeraGlass şi TeraBio Pack, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, profitul net a cunoscut o contracţie, până la 16,4 milioane de lei, de la 28,7 milioane lei în S1 2021, pe un puternic efect de baza şi că urmare a punerii în funcţiune a noilor investiţii, care sunt încă în faza de "ramp up".

O evoluţie excelenţă au cunoscut-o exporturile care, în primul semestru au atins nivelul de 63,8 milioane de lei, în creştere cu 79% comparativ cu S1 2021. Avansul este dublu faţă de ţintă de creştere cu 40% an/an propusă de Grup. Ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a urcat de la 13% în S1/2021 la 17% în S1/2022.

"În ansamblu, rezultatele Grupului TeraPlast au fost grevate de o evoluţie sub aşteptări a sectorului construcţii din România. Acesta a crescut la nivel general doar cu 1,3% între ianuarie şi mai 2022 comparativ cu primele 5 luni din 2021, dar segmentul lucrărilor inginereşti (unde se regăsesc investiţiile publice în infrastructură) a cunoscut o contracţie de peste 10% în acelaşi interval. Sectorul s-a confruntat cu întârzieri mari, atât la lansarea unor noi licitaţii, cât şi la indexarea contractelor vechi în funcţie de noile costuri. Au apărut blocaje, iar activitatea pe şantiere a stagnat", se arată în comunicat.

Grupul a temporizat creşterea capacităţilor de producţie în funcţie de factorii care determina piaţă. În acelaşi timp investiţiile programate, cum ar fi nouă fabrică de folii stretch avansează, iar proiecte începute, că unitatea de ţevi pentru apă şi gaz (cu diametre de până la 1200 mm), au devenit operaţionale în trimestrul 2.

"Rezultatele Grupului au rămas într-un teritoriu care arată rezilienţa business-ului. Diviziile principale şi cu tradiţie în Grup au avut evoluţii bune chiar dacă mediul economic a devenit incomparabil mai dificil faţă de anul trecut. Dificultăţile pe segmentele noi, cauzate de perioade de maturizare a investiţiilor noi mai lungi decât ne-am aşteptat sau de unele întârzieri la renegocierea contractelor vor fi depăşite. Rămânem la fel de determinaţi în creşterea profitabilităţii Grupului prin diverse măsuri şi pârghii, în ciuda unor fenomene adverse, cum au fost cele de care ne-am lovit: materii prime scumpe sau blocaje în domeniul construcţiilor. Ţintim în continuare creşteri cu două cifre, dar adaptate la nouă realitate economică" , a afirmat Ioana Birta, directorul financiar TeraPlast Group.

Condiţiile de piaţă, influenţate major de factori externi cu implicaţii geopolitice, au dus la revizuirea negativă a majorităţii proiecţiilor din acest an de către autorităţile publice sau instituţiile internaţionale. Evoluţiile recente obligă şi Grupul TeraPlast la revizuirea ţintelor bugetate pentru acest an, printr-o reaşezare a aşteptărilor care să reflecte contextul advers care s-a dezvoltat de la stabilirea iniţială a obiectivelor, se arată în comunicat.

"Bugetul construit iniţial a avut în vedere un scenariu macroeconomic mult mai favorabil, pe o altă traiectorie decât cea care s-a concretizat. Din păcate, încă nu avem pornite niciunele dintre programele de infrastructură anunţate (PNRR, Anghel Saligny). În plus, vedem întârzieri la implementare chiar şi în proiectele de pe POIM, în special din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii, neajustate suficient", a declarat Vlad Neacşu, membru în Consiliul de Administraţie.

Comparativ cu ţintele iniţiale, datele revizuite sunt reduse cu 10% la nivelul cifrei de afaceri şi cu 26% la nivel de EBITDA.

Nouă proiecţie pentru 2022 are în vedere o creştere cu 15% a cifrei de afaceri, cu 12% a EBITDA comparativ cu 2021 şi menţinerea unei marje EBITDA pentru întreg Grupul de două cifre, respectiv 11,8%.

Principalele surse de creştere rămân Instalaţiile şi Reciclarea, iar un efect pozitiv este aşteptat dintr-o potenţială redinamizare a lucrărilor de infrastructură în a două parte a trimestrului 3. Pentru linia de Granule, Grupul îşi propune o EBITDA de de peste 20 milioane de lei şi o marja de 13,7%. Profitul net va fi similar celui de anul trecut, când Grupul a înregistrat un profit net din activitatea operaţională de 42,3 milioane de lei.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2021, în indicii Small Cap si Global All Cap ai FTSE Russell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.