Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tranziția s-a terminat: Guvern de uniune națională în Israel, după 16 luni de blocaj / Netanyahu şi Gantz vor fi prim-miniştri pe rând

mosaicmagazine.com
knesset

După 16 luni de guvern de tranziţie și trei alegeri legislative care nu au putut duce la formarea unui guvern, premierul israelian Benjamin Netanyahu (70 de ani) și cel mai mare rival al său din alegeri, Benny Gantz (60 de ani), au anunţat luni că au semnat un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale de urgenţă, informează Reuters.

Vezi si: Cum s-a retras Titus Corlățean de la șefia Senatului: Vă anunț că n-am decedat .

  • După trei scrutinuri neconcludente - aprilie 2019, septembrie 2019, martie 2020 - şi după un an de blocaj politic, formaţiunea de dreapta Likud a premierului şi partidul Albastru Alb al lui Gantz au comunicat că ajuns la un acord de uniune şi implicit la majoritatea parlamentară pe care niciuna din cele două forţe nu reuşise să o asigure cu aliaţi mai mici.
  • Conform presei israeliene, acordul prevede că Netanyahu şi Gantz vor fi prim-miniştri pe rând; actualul premier îşi va păstra deocamdată funcţia.
  • Gantz a surprins prin decizia sa de a accepta formarea unui guvern de "unitate şi de urgenţă" cu Netanyahu, deşi anterior jurase să nu împartă puterea cu el până când acesta nu îşi rezolvă problemele cu legea.
  • Potrivit unor informaţii apărute în presă, unul dintre cele mai sensibile puncte din negocierile pentru formarea unui nou guvern a fost, în ultima perioadă, cererea formulată de partidul Likud al lui Netanyahu de a avea veto asupra numirilor în domeniul justiţiei. Netanyahu doreşte de asemenea o garanţie că nu i se va refuza de către Curtea Supremă dreptul de a fi premier din cauza acuzaţiilor de corupţie. Netanyahu este acuzat că a oferit favoruri politice unor moguli media şi unor oameni de afaceri bogaţi în schimbul unei acoperiri pozitive a activităţii sale şi a unor cadouri scumpe, însă el a respins ambele acuzări. Procesul este programat să înceapă în mai, după ce a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Mii de israelieni au protestat duminică seara la Tel Aviv în legătură cu negocierile Netanyahu - Gantz, spunând că reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei israeliene. Protestatarii au răspuns apelului făcut pe Facebook de mişcarea "steagurilor negre" şi s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru a "salva democraţia".

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a mandat Parlamentul, săptămâna trecută, cu dificila sarcină de formare a unui guvern de coaliţie, pentru a evita organizarea unui nou rând de alegeri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.