Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modelul german: Guvern format din social-democraţi și liberali, dorit de peste 60% din electorat - sondaje

finanzaonline.com
germania alegeri

Cei mai mulţi dintre germani sunt favorabili unei coaliţii guvernamentale conduse de social-democratul Olaf Scholz, indică un sondaj de opinie publicat vineri, un rezultat încurajator pentru cele trei partide implicate, care se pregătesc pentru următoarea fază de negocierilor, informează Reuters.

Sondajul publicat de postul de televiziune ZDF arată că trei sferturi dintre germani doresc ca Olaf Scholz să devină următorul cancelar al Germaniei, funcţie deţinută în ultimii 16 ani de conservatoarea Angela Merkel.

Potrivit anchetei sociologice, aproximativ 62% dintre cei intervievaţi au mărturisit că ar susţine un guvern de coaliţie format din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP).

Cele trei formaţiuni ar urma să încerce vineri să obţină aprobarea formală a membrilor lor pentru începerea negocierilor oficiale pentru formarea coaliţiei. Trecerea de la discuţii exploratorii la negocieri depline ar indica o mare probabilitate că cele trei partide - care în trecut şi-au împărţit puterea în diferite landuri, dar niciodată la nivel central - vor forma viitorul guvern de la Berlin.

Scrutinul legislativ federal din 26 septembrie a fost câştigat de SPD, cu 25,7% din voturi, urmat la mică distanţă de blocul conservator CDU-CSU (format din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială), cu 24,1% din sufragii. În parlamentul federal au mai intrat Verzii (14,8% din voturi), FDP (11,5% din voturi) şi Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii.

Scholz, care deţine funcţia de vicecancelar şi ministru de finanţe în guvernul Merkel aflat la final de mandat, şi-a exprimat speranţa că până la finalul anului noul guvern de coaliţie va fi instalat.

Sondajul comandat de postul ZDF a fost realizat de agenţia Forschungsgruppe Wahlen pe baza unor interviuri telefonice, pe un eşantion de 1.329, în perioada 12-14 octombrie. Marja de eroare este de +/-3 puncte procentuale.

Spre deosebire de multe alte ţări europene, unde şeful statului mandatează pe liderul unui partid să formeze guvernul, în Germania le revine partidelor însele să decidă cine cu cine se aliază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.