Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse / Se complică situația la Guvern: Sindicaliștii și-ar fi schimbat revendicările, liderii coaliției nu vor să 'forțeze legea'

gov.ro
Guvernul României, Palatul Victoria

Liderii coaliției de guvernare sunt nemulțumiți de faptul că sindicaliștii și-ar fi modificat revendicările în timpul negocierilor, au declarat vineri surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Nimeni nu poate oferi momentan un orizont de timp pentru încheierea crizei din învățământ, iar liderii coaliției susțin că nu pot oferi imediat ce solicită profesorii.

Profesorii au intrat în a cincea zi de grevă generală, iar negocierile între sindicate și guvernanți nu au dus la niciun acord pentru că solicitările sindicatelor nu au fost acceptate de Guvern.

„S-a plecat de la anumite cereri și se tot ridică miza. Ieri s-a ridicat miza de la 15 la 25% crestere de salariu și cine știe dacă nu cumva azi va fi și mai mult. Nu mai înțelege nimeni ce doresc sindicatele. Ei sunt la grilă la limita superioară, acum trebuie o noua lege pentru că legea a ajuns la limită”, spun surse guvernamentale.

„Nu o să fim de acord să încălcăm legea și ceea ce ni se solicită cam are o astfel de conotație. Si nu o să fim de acord să intrăm într-o instabilitate macroeconomică pentru că o categorie profesională, chiar dacă este îndreptățită, dorește rezolvarea problemei de azi pe mâine”, mai afirmă sursele citate.

S-a ajuns în actuala situația pentru ca s-a intervenit punctual pe legea salarizării în anumite momente și „nu mai vrem să facem aceeași greșeală”, consideră sursele din Executiv.

Conform estimărilor, impactul creșterii salariilor profesorilor cu 15% s-ar ridica la 3,6 miliarde de lei, iar pentru o creștere a salariilor cu 25% impactul bugetar este de 8 miliarde de lei.

În continuare, Guvernul susține că nu are soluții și tot ce poate să facă este să spere ca sindicatele să accepte actuala ofertă. Dar nimeni nu poate spune cu certitudine când și cum se va încheia protestul din învățământ. Din acest motiv, spun sursele citate, rocada politică la vârful Guvernului s-a amânat fără să se ofere și o dată în acest sens.

„Dacă avea cineva un termen clar, s-ar fi anunțat”, potrivit surselor noastre.

Liderii coaliției au discutat că noile legi ale educației, adoptate în Parlament, aduc multe drepturi suplimentare pentru angajații din educație, la care s-ar adăugat pachetul oferit în negocierile din timpul grevei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.