Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvern: Studenții Academiei de Informații, exceptați de la înregistrarea în Registrul Matricol Unic

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern Orban Vela Bode

Executivul a adoptat, vineri seara, o ordonanță de urgență prin care studenții Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programele de licență și master pentru nevoile SRI, sunt exceptați de la înscrierea în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).

Ordonanța de urgență completează articolul 201 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform actului normativ, alineatul nou introdus prevede că studenții Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoiele SRI și altor autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale, nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).

„(1²) Fac excepţie de la obligativitatea înregistrării în RMUR, prevăzut la alin. (1): a) studenţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;

b) cetăţenii străini pregătiţi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii”, arată OUG aprobată vineri de Executiv.

Guvernul motivează, în actul normativ, că în cazul în care nu ar fi luate de urgență măsuri de reglementare, atunci nu ar mai putea fi emise actele de studii pentru programele universitare de Academia Național de Informații „Mihai Viteazul”.

Citește și: ALERTĂ METEO Ninsori și temperaturi scăzute: Vremea în București

„Neadoptarea, în regim de urgenţă, a unor măsuri de reglementare şi nerezolvarea acestei probleme stringente la nivelul legislaţiei privind funcţionarea învăţământului superior militar de informaţii ar conduce la imposibilitatea emiterii de acte de studii pentru programele universitare şi postuniversitare profesionale organizate de Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul». Întrucât toate aceste elemente vizează interesul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care sunt pregătiţi ofiţerii de informaţii şi, în contextul arătat, reglementarea nu poate fi amânată fără riscul unor blocaje sau disfuncţionalităţi instituţionale”, conform documentului adoptat de Guvern.

Potrivit Legii educației naționale în vigoare, RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română.

„Registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor”, mai prevede legea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.