Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernare pe datorie: Cuantumul dobânzilor plătite de guvernul Ciucă e dublu față de 2022!

datorie publica

Cheltuiala cu dobânzile din 2023 continuă să crească şi dacă se păstrează ritmul din ianuarie, la final de an factura dobânzilor ajunge la 7,4 mld. euro (37 mld. lei), scrie Ziarul Financiar. Execuţia bugetară din prima lună din 2023 arată că Guvernul Ciucă a plătit dobânzi în valoare de 3 mld. lei în ianuarie 2023, un nivel aproape dublu faţă de ianuarie 2022. România a plătit doar dobânzi în valoare de 137 mld. lei în ultimii 10 ani, adică circa 27 mld. euro, cât este valoarea totală a fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform datelor istorice ale Ministerului de Finanţe.

În 2023, dacă se păstrează ritmul cheltuielilor cu dobânzile, România va ajunge să plătească 37 mld. lei, adică 7,4 mld. euro.

„România este pe ultima treaptă de rating recomandată investiţiilor, ceea ce înseamnă costuri de finanţare mai mari. Vedem că guvernul s-a împrumutat mult şi pieţele ştiu lucrul acesta. O cerere mare automat a dus şi dobânzile în sus. Dobânzile se pot duce în jos reducând puternic deficitul bugetar şi scăzând inflaţia”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.