Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei atrage atenția: Inflaţia ar putea determina BCE să majoreze mai repede dobânda

Forbes
bank banca

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea înăspri politica monetară mai curând decâtaşteaptă mulţi experţi, în condiţiile în care presiunile inflaţioniste ar putea să se dovedească mai persistente, a declarat miercuri Robert Holzmann, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, informează Reuters.

BCE, care are programată pentru ziua de joi o reuniune a consiliului guvernatorilor, a derulat o politică monetară ultra-relaxată de la debutul pandemiei de coronavirus, şi a promis o perioadă şi mai lungă de acomodare în luna iulie când şi-a prezentat noua sa strategie. Însă presiunile inflaţioniste s-au acumulat mult mai rapid în ultimele luni decât se aşteptau analiştii, potrivit agerpres.ro.

"Există posibilitatea să normalizăm politica monetară mai curând decât se aşteaptă majoritatea experţilor în pieţele financiare", a spus Robert Holzmann într-un editorial publicat în revista Eurofi. Holzmann a apreciat că există posibilitatea acumulării presiunilor la adresa preţurilor ca urmare a continuării blocajelor de-a lungul lanţurilor globale de aprovizionare, crizei forţei de muncă, cererii susţinute a gospodăriilor, efectelor politicilor destinate combaterii schimbărilor climatice asupra costurilor şi a faptului că o inflaţie de bază mai ridicată este inclusă în aşteptările inflaţioniste.

Analiştii se aşteaptă ca, la reuniunea de politică monetară care va avea loc joi, BCE să anunţe reducerea stimulentelor monetare chiar dacă va promite un sprijin consistent timp de mai mulţi ani.

"Aceasta nu înseamnă că vom retrage prematur politica monetară acomodativă ci mai degrabă că această politică va fi necesară pentru o perioadă de timp mai scurtă de timp decât se aşteaptă piaţa", a spus Holzmann. Acesta a spus de asemenea că o politică monetară ultra-relaxată ar putea conduce la dezechilibre financiare şi o alocare ineficientă a capitalului.

La ultima şedinţă de politică monetară de la BCE, care a avut loc la finele lunii iulie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie dar a promis un sprijin mai îndelungat pentru economia zonei euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.