Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Kaliningradului a găsit vinovatul pentru războiul din Ucraina: Immanuel Kant

immanuel kant

Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil de haosul internaţional, a declarat recent guvernatorul regiunii, care în prezent este enclavă rusă Kaliningrad, relatează Le Figaro, potrivit news.ro.

Judecata guvernatorului rus este imperativă şi categorică. "Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global (...) cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina", a afirmat, vinerea trecută, guvernatorul din Kaliningrad, Anton Alihanov, ale cărui declaraţii au fost redate de mai multe media ruseşti, printre care Moscow Times şi Meduza.

Politicianul a vorbit la "Al V-lea Congres al politologilor", care s-a deschis la Svetlogorsk, un oraş de coastă de la Marea Baltică aparţinând aceleiaşi enclave ruseşti, Kaliningrad, separată de restul Rusiei prin statele baltice.

În funcţie de starea de spirit, această afirmaţie apriorică şi neconceptuală poate face un filosof să zâmbească sau să se sufoce. Dar un geograf va vedea în ea semnul unei vechi ranchiune, comentează Le Figaro.

Immanuel Kant, după cum a subliniat însuşi Alihanov, s-a născut la Kaliningrad în 1724 şi a murit în oraşul cunoscut pe atunci sub numele de Königsberg în 1804. La acea vreme, această enclavă nu era rusă, ci constituia versantul estic al Prusiei, o regiune fortificată de Cavalerii Teutoni încă din secolul al XIII-lea. Abia în 1945, Armata Roşie a cucerit acest teritoriu, pe care URSS l-a anexat.

Dacă ar fi să ne luăm după raţionamentul lui Vladimir Putin din interviul acordat lui Tucker Carlson, caracterul rusesc al enclavei Kaliningrad, unde populaţia era în majoritate covârşitoare prusacă până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi considerat "artificial", aşa cum spune el despre Ucraina, comentează Le Figaro.

 

Filosofia kantiană în viziunea lui Alihanov

Revenind la filosofia kantiană, Anton Alihanov a continuat să îşi justifice acuzaţia derutantă. Fiind "unul dintre părinţii fondatori ai Occidentului modern", Immanuel Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcată de "impietate şi absenţa valorilor superioare". Politicianul a citat din Critica raţiunii pure şi Fundamentele metafizicii moralei.

"Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneţi să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci şi actualul conflict din Ucraina", afirmă Anton Alihanov. Privit dinspre Occident, Immanuel Kant "este părintele a aproape totul. El este părintele libertăţii, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al raţionalismului şi chiar al ideii de Uniune Europeană. Unii spun chiar că ideea Organizaţiei Naţiunilor Unite a venit de la el", a continuat guvernatorul, citând Spre o pace perpetuă (1795).

Filosoful de la Königsberg scria în "Către o pace perpetuă" că "încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimţită pretutindeni".

În 2015, casa în care s-a născut filosoful din Kaliningrad a fost vopsită cu spray cu cuvintele "Andouille" ("Prostule"), notează Le Figaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.