Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a avizat exceptarea anumitor categorii de la plata CASS

ponta guvern

Modificarea legislativa care excepteaza anumite categorii, precum copii, tineri, persoane persecutate politic si magistraţii înlaturaţi politic din justiţie în regimul comunist, veterani de razboi, revolutionari, sunt scutiti de la plata CASS pentru anumite venituri a fost aprobata de Guvern.

Modificarea este introdusa dupa ce, recent, câteva mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au primit înstiintari de plata de la ANAF prin care sunt anuntaţi ca au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificati numarându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Astfel, în Codul fiscal vor fi menţionate explicit urmatoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), precum şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie, printre care copiii pâna la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pâna la vârsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pâna la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datoreaza contributie, dar numai pentru situatia în care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura.
Si tinerii cu vârsta de pâna la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului datoreaza contributie, dar numai pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat.

Alte categorii exceptate sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati în întretinerea unei persoane asigurate, persoanele persecutate politic de fostul regim comunist, magistraţii înlaturaţi din justiţie pentru considerente politice în timpul regimului comunist, veteranii şi vaduvele veteranilor de razboi, persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 - 1961, luptatorii raniţi în revoluţia din Decembrie 1989.

Aceste categorii de persoane vor fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurari sociale de sanatate daca nu realizeaza alte venituri decât cele provenite din drepturile banesti acordate în baza acestor legi.
Si persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, daca nu realizeaza venituri asupra carora

se datoreaza contribuţia, bolnavii cu afectiuni incluse în programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pâna la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contribuţia, femeile însarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contribuţia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, vor beneficia de exceptie.

"Trebuie precizat ca pentru persoanele care au obligaţia plaţii contribuţiei de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul a contribuţiei este condiţionata de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe ţara stabilit prin hotarâre de guvern. Daca venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculeaza asupra plafonului", transmite Guvernul.

O alta modificare vizeaza extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activitaţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura. Pâna acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obţinute din salarii sau pensii.

Mediafax

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.