DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul a aprobat modificarea legislaţiei referitoare la drepturile de autor, precum şi la domeniul audiovizualului şi al cinematografiei

salariu

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, modificarea legislaţiei referitoare la drepturile de autor şi drepturile conexe, precum şi la domeniul audiovizualului şi al cinematografiei, prin transpunerea unor directive europene, relatează News.ro.

Este vorba despre un proiect de lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe urmăreşte transpunerea Directivelor 789/2019 şi 790/2019, un altul vizează modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului iar al treilea este Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia.

Ordonanţa urmăreşte transpunerea Directivei 1808 din 14 noiembrie 2018 - Directiva serviciilor media audiovizuale, care în vedere noii actanţi de pe piaţa serviciilor, inclusiv a furnizorilor de servicii video la cerere şi de platforme de partajare a materialelor video.

Aceasta impune statelor membre crearea cadrului legal necesar pentru adaptarea la evoluţia realităţilor sectorului audiovizual, printre care: necesitatea protejării cetăţenilor europeni, mai ales a minorilor împotriva conţinutului nociv, precum şi combaterea conţinutului care instigă la ură, terorism, pornografie infantilă sau xenofobie şi rasism (discriminare); promovarea operelor europene, ceea ce va aduce venituri importante pentru sectorul cultural; transparenţă în legătură cu furnizorii de servicii mass-media; promovarea educaţiei în domeniul mass-media (aşa cum este lupta împotriva ştirilor false); flexibilitate în difuzarea spoturilor publicitare.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe urmăreşte transpunerea Directivelor 789/2019 şi 790/2019.

Cele două directive europene au ca obiectiv oferirea unui grad ridicat de protecţie titularilor de drepturi de autor şi drepturi conexe, prin instituirea unui cadru legal în care să poate avea loc exploatarea conţinutului protejat de aceste drepturi.

Directiva 789/2019 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor şi a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune şi anumitor retransmisii ale programelor de televiziune şi radio şi de modificare a Directivei 93/83/CEE a Consiliului. Aceasta stabileşte norme ce vizează îmbunătăţirea accesului transfrontalier la un număr mai mare de programe de televiziune şi radio, prin facilitarea obţinerii de drepturi pentru furnizarea de servicii online care sunt auxiliare difuzării de anumite tipuri de programe de televiziune şi radio şi pentru retransmisia programelor de televiziune şi radio. Directiva stabileşte, de asemenea, norme pentru transmisia de programe de televiziune şi radio prin procesul de introducere directă.

Directiva 790/2019 privind dreptul de autor şi drepturile conexe pe piaţa unică digitală şi de modificare a Directivelor 96/9/CE şi 2001/29/CE. Aceasta stabileşte norme care vizează armonizarea într-o mai mare măsură a dreptului Uniunii în materia dreptului de autor şi drepturilor conexe în cadrul pieţei interne, ţinând seama în special de utilizările digitale şi transfrontaliere ale conţinuturilor protejate. Directiva stabileşte, de asemenea, norme privind excepţii şi limitări ale dreptului de autor şi a drepturilor conexe şi privind facilitarea licenţelor, precum şi norme care vizează asigurarea unei pieţe performante pentru exploatarea operelor şi a altor obiecte protejate.

În urma aprobării de către Guvern, cele două proiecte urmează să fie înaintate de Guvern către Parlamentul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.