Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, acuzat de sindicaliști că vrea să prelungească vârsta de pensionare: Este inacceptabil! Poate reprezenta şi o formă de subminare a economiei naţionale

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Sindicaliştii ”Cartel Alfa” reclamă că proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost adoptat de guvern într-o primă lectură şi va fi trimis la Parlament ”în lipsa unei dezbateri reale cu partenerii sociali şi fără a lua în considerare observaţiile transmise de către aceştia”. Ei cataloghează proiectul drept o „formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare” şi cer retragerea lui, informează News.ro.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

”În forma în care a fost adoptată de guvern, legea va genera mai multe disfuncţionalităţi, ratând tocmai rezolvarea problemei centrale, şi anume cumulul pensiei cu salariul pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. În plus, efectul va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri, iar în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, efectul va fi pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat. Proiectul de lege nu reprezintă altceva decât o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare, ceea ce este inacceptabil. Din acest punct de vedere, este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile standard de pensionare, conform calcului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie”, transmis oficialii Cartel Alfa marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Aceştia reclamă că prevederea conform căreia care salariatul, fără acordul angajatorului, poate rămâne în funcţie până la 70 de ani, „în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru” va permite „promovarea noii generaţii”.

În plus, sindicaliştii susţin că aplicarea prevederilor acestei legi şi societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat reprezintă „o formă de eliminare a competitivităţii dintre operatorii din acelaşi domeniu, în piaţa privată şi de stat, prin defavorizarea companiilor de stat, ceea ce poate reprezenta şi o formă de subminare a economiei naţionale”.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

„În fapt, proiectul nu rezolvă problema sesizată, aceea că persoanele ieşite la pensie pe baza legilor speciale să nu poata cumula salariul cu pensia într-o instituţie publică, până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită retragerea proiectului de lege în forma actuală şi reluarea consultărilor cu partenerii sociali astfel încât soluţia legislativă să răspundă problemelor reale şi să vină cu soluţii adecvate şi aplicabile. Până în acest moment, propunerile Ministerului Muncii, validate de întregul executiv, arată că nu se doreşte o soluţie corectă la problema cumulului pensiei cu salariul, ci doar realizarea în mod arbitrar de economii la buget, prin amputarea unor drepturi individuale”, mai transmit sindicaliştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.