Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul american, discuții cu Elon Musk despre reţeaua Starlink din Ucraina

starlink

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat sâmbătă că guvernul american a avut discuţii cu Elon Musk despre utilizarea în Ucraina a internetului prin intermediul reţelei de minisateliţi Starlink, după ce compania SpaceX a miliardarului a limitat folosirea acestui serviciu, relatează Reuters, citat de news.ro.

SpaceX a declarat luna aceasta că a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul Starlink al companiei pentru controlul dronelor din regiune, subliniind că scopul acestuia este unul strict paşnic şi civil.

Întrebat în timpul unui interviu acordat NBC News, care va fi difuzat duminică, dacă Statele Unite i-au cerut lui Musk, directorul general al companiei, să nu restricţioneze utilizarea capacităţilor Starlink de către armata ucraineană, Blinken a răspuns: "Ei bine, nu pot împărtăşi nicio discuţie pe care am avut-o, nu pot decât să spun că am avut discuţii".

SpaceX a livrat în mod privat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permiţând armatei ţării să comunice prin conectarea acestora şi prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de sateliţi pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului.

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, deşi SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului serviciului, a declarat Musk.

Conducerea SpaceX: "Ucrainenii au profitat de ea în moduri care nu au fost în intenţia noastră"

Gwynne Shotwell, preşedinta şi directorul operaţional al SpaceX, a declarat la 8 februarie, la o conferinţă, că serviciul Starlink - care a furnizat Ucrainei comunicaţii în bandă largă ajutând-o să se apere împotriva forţelor ruseşti - "nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă".

"Cu toate acestea, ucrainenii au profitat de ea în moduri care nu au fost în intenţia noastră şi care nu au făcut parte din niciun acord", a mai spus reprezentanta SpaceX. Shotwell a precizat ulterior că s-a referit la informaţiile potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele folosite pentru a repera poziţiile inamice, pentru a calcula tirurile de lungă distanţă şi pentru a lansa bombe.

"Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", a menţionat Shotwell. "Sunt lucruri pe care le putem face şi pe care le-am făcut", a adăugat ea, refuzând să spună ce măsuri a luat SpaceX.

Folosirea Starlink în cazul dronelor a depăşit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a precizat Shotwell, adăugând că acest contract a fost destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci şi familii afectate de invazia Rusiei.

"Ştim că armata le foloseşte pentru comunicaţii, iar acest lucru nu este în regulă", a spus ea. "Intenţia noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive", a punctat preşedinta SpaceX.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.