Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul anunță deblocarea achizițiilor publice: 'Nu vor mai exista timpi morți'

CCIR
achizitii publice calcule economie

Ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, adoptată miercuri de Guvern, poate fi "catalizatorul derulării fără blocaje" a proiectelor de investiţii majore, afirmă secretarul general al Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun.

Gorun a explicat că vor fi termene rezonabile în soluţionarea litigiilor din instanţe.

"Practic, din acest moment, nu vor mai exista timpi morţi. Dacă, până acum, litigiile din instanţe erau deseori invocate pentru blocarea întregului proces de semnare a unui contract, de astăzi vorbim despre termene rezonabile, de orizonturi de timp prin care aceste cauze se soluţionează. Diferenţa este semnificativă: de la peste 2 ani, durata medie actuală, până la câteva luni. Iar autoritatea contractantă este obligată să semneze contractul cu câştigătorul licitaţiei publice după pronunţarea deciziei CNSC/a hotărârii judecătoreşti în primă instanţă. Practic, decizia primei instanţe este executorie", a adăugat secretarul general al Guvernului, conform sursei citate.

Şeful SGG a precizat că scopul modificărilor legislative este, implicit, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a alocărilor de care va beneficia România prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

De asemenea, a fost eliminată din sarcina operatorului economic declarat câştigător obligaţia de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/punctele de lucru, aceasta fiind înlocuită cu o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu şi-a încălcat obligaţiile privind plata impozitelor sau cele privind contribuţiile la asigurările sociale, fără alte documente suplimentare, mai menţionează sursa citată.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de ordonanţă care introduce măsuri pentru simplificarea şi fluidizarea procesului de achiziţie publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale reglementate de Legea nr. 98/2016, Legea nr. 99/2016 şi Legea nr.100/2016.

"Secretariatul General al Guvernului (SGG) este co-iniţiator al proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice, alături de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), adoptat miercuri de Guvernul României. De o importanţă strategică, modificarea legislativă poate fi catalizatorul derulării fără blocaje pentru proiectele ce ţin de dezvoltarea României, precum cele de investiţii majore. Astfel, Ordonanţa adoptată de Executiv introduce măsuri pentru simplificarea şi fluidizarea procesului de achiziţie publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale reglementate de Legea nr. 98/2016, Legea nr. 99/2016 şi Legea nr. 100/2016", se menţionează într-un comunicat transmis joi de SGG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.