Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul are planuri mari: Investiţie de 2,5 miliarde de lei în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

romania sua

Potrivit unei note de fundamentare semnate de ministrul Apărării, Gabriel Leș, Guvernul vrea să aloce 2,5 miliarde euro pentru investiția în infrastructura bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Investiția presupune și construcția de hangare, ateliere și clădiri administrative, transmite Mediafax.

"Ținând seama de infrastructura, personalul și tehnica existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aeroportul civil Mihail Kogălniceanu, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul din Mihail Kogălniceanu (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și ca urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, sau inexistente având în vedere că pista actuală deservește concomitent atât zborurile civile cât și cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar", se arată în nota de fundamentare semnată de Gabriel Leș.

Potrivit documentului, investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) — care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici.

Din investiția de 2,5 miliarde de lei se vor mai construi și piste de decolare-aterizare pentru avioanele militare, hangare pentru aeronave și platforme pentru elicoptere.

Totodată, în urma investiției se vor mai realiza drumuri, zone de instruire terestre, rețele de monitorizare, dar și un parc fotovoltaic.

Investiția de 2,5 miliarde de lei va fi eșalonată pe o perioadă de douăzeci de ani, fiind avizată favorabil de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării, Gabriel Leș , de prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Dezvoltării, Vasile Daniel Suciu.

Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.