Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul aruncă BOMBA în Dosarul Microsoft

microsoft

Celebrul Dosar Microsoft a făcut ravagii în lumea politică, nu mai puțin de 9 foști miniștri intrând în atenția DNA. Ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, susține că România mai are de plătit 22 de millioane de euro unei firme din Cipru, care are capital majoritar rusesc.

Grindeanu a explicat că România a plătit de 10-15 ori mai mult decât prețul pieței pe fiecare licență Microsoft achiziționată, ceea ce este cu adevărat grav pentru statul român.

”Într-un fel, e normal că s-a ajuns la finanțarea partidelor.

 

În plus față de ce vedem la televizor în acest dosar, vreau să vă spun că din punctul meu de vedere, ca și absolvent de Informatică, este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat ca și finalitate, și anume ca statul român să ajungă să plătească, per licență, undeva în jur 1.800-1.900 de dolari, ceea ce, ca și preț, este undeva de vreo 15 ori mai mult decât prețul cu care se poate achiziționa o licență free de pe internet, ca să nu vorbim de discount-urile pe care putem să le avem vorbind de o cantitate foarte mare.

 

Undeva în jur de 1.850-1.900 de dolari a plătit statul român pe parcursul celor aproape zece ani de când a început acest contract. Vorbim de închiriere, fiindcă așa s-a desfășurat.

 

Undeva în 2004 a fost prima înțelegere, prima hotărâre de guvern. Nu era Ministerul Comuncațiilor cel care gestiona acest domeniu, cred că era Secretariatul General al Guvernului. Dar aveau doar rolul de contabil, să adune din partea celorlate instituții, ministere numărul de licențe necesare. Au făcut un calcul simplu, aceste acorduri cadru au tot suferit anexe, acte adiționale, prin 2007, 2008,2009 ș.a.m.d..

 

În 2012, s-a ajuns la concluzia că noi tot închiriem, și ar trebui să cumpărăm aceste licențe. Și este vorba de contractul de buy-out, care ar fi trebuit să se desfășoare pe parcursul anilor 2013, 2014, 2015. Eu, în momentul în care am ajuns ministru, la finalulul anului 2014, am constatat că nu se plătise rata aferentă anului 2014. Trebuia plătită până pe 31 decembrie 2014”, a răspuns acesta.

Sorin Grindeanu arătat că, în acest moment, statul român nu mai este dator la Microsoft, pentru că gigantul american ”și-a luat banii”, însă din contractul inițial, mai avem de plătit ”încă 22 de milioane de euro. 11 milioane pe an”, până în 2015, bani pe care România îi plătește rușilor.

”Microsoft-ul n-are nicio problemă în momentul acesta, este vorba de acei reselleri cu care Ministerul a intrat în parteneriat sau avea contract, acei reselleri celebri. Și asta voiam să vă spun, că la sfârșitul anului 2014, când am venit la Ministerul pentru Societatea Informațională, am cerut un raport despre Dosarul Microsoft. Și am cerut să mi se aducă datele despre acești reselleri. Mi s-a spus că e o firmă din Elveția și am cerut în Elveția certificatul fiscal al acestei firme. Ne-a venit peste două zile, undeva înainte de Crăciun, pe 22-23 decembrie, răspuns oficial de la autoritățile din Elveția că această firmă nu mai există. Firma căreia trebuia și trebuie să-i plătim în continuare.

Undeva în ianuarie ni s-a trimis o adresă, spunându-ni-se că a fost cumpărată de o altă firmă care, surprinzător, unde credeți că avea și are sediul? În Cipru! Și sigur, la sfârșitul anului 2014 am cerut suspendarea acestui contract în instanță, în civil. În momentul acesta ne aflăm în proceduri.

Noi, ca și Minister, am cerut suspendarea plăților și clarificarea situației.Mai mult decât atât, pot să vă spun că inclusiv firma din Cipru, moștenitoarea firmei din Elveția, nu mai are niciun fel de problemă, fiindcă a cesionat acest contract către o bancă. Deci, în acest moment, acei băieți deștepți și-au luat banii.

Singurii care sunt păgubiți sau nu și-au primit banii sunt cei de la respectiva bancă. (...) În acest moment, în Dosarul Microsoft, România datorează 22 de milioane de euro unei firme din Cipru, care a cesionat acel contract unei bănci. Deci acea firmă nu mai are o problemă”, a continuat ministrul pentru Societatea Informațională, informează DC News.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.