Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul brazilian va transfera peste 1000 de migranți venezueleni, în urma violențelor dintre aceștia și populația locală

http://www.puterea.ro
Venezuela

Guvernul brazilian a anunţat marţi că peste 1.000 de venezueleni care se află în statul Roraima, la graniţa cu Venezuela, vor fi transferaţi în alte oraşe în urma unor ciocniri violente care au avut loc sâmbătă între migranţi şi populaţia locală, relatează AFP preluată de Agerpres.

O reprezentantă a guvernului, Viviane Esse, a explicat presei din Boa Vista, capitala statului Roraima, că ''procesul de distribuire' spre interiorul'' Braziliei a migranţilor venezueleni va începe la sfârşitul lunii august, fără a specifica oraşele de destinaţie.

Esse a făcut parte din comisia interministerială care s-a deplasat marţi în oraşul de frontieră Paracaima, unde au avut loc sâmbătă ciocniri violente între populaţia locală şi refugiaţi venezueleni.

Furtul şi agresarea unui comerciant, atribuite venezuelenilor, au provocat ciocnirile. Zeci de oameni din această localitate cu 12. 000 de locuitori, unde trăiesc 1.000 de migranţi pe străzi, au distrus cele două importante tabere improvizate şi au ars lucrurile migranţilor. Au fost trase focuri de armă şi magazinele au fost închise.

De la începutul anului, 820 de venezueleni au fost transferaţi spre alte oraşe din Brazilia, ca Sao Paulo (sud-est) şi Manaus (nord), în cadrul unui plan guvernamental care a vizat decongestionarea statului Roraima.

După ciocnirile care au avut loc la Paracaima, cel puţin 1.200 de refugiaţi venezueleni au revenit în ţara lor, de unde au fugit din cauza crizei economice, politice şi sociale profunde.

Tensiunea este vizibilă în oraşul de frontieră Paracaima de la incidentele din weekend, chiar dacă nu s-a mai înregistrat niciun incident. Marţi, 60 dintre cei 120 de membri ai Forţei Naţionale au sosit în zonă.

Pacaraima resimte puternic impactul acestei migraţii. Populaţia sa a crescut cu 10% în ultimii trei ani, de la izbucnirea crizei din Venezuela.

Tensiunile migratorii sunt în creştere şi în alte ţări din America Latină. Ecuadorul a invitat, marţi, miniştrii de externe din 13 state din regiune, între care Venezuela, la o reuniune pentru a discuta fluxul semnificativ de migranţi care fug din această ţară în criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.