Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic face apel la UE pentru depăşirea impasului actual legat de Irlanda de Nord

brexit

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a reiterat că Uniunii Europene îi revine să-şi flexibilizeze poziţia pentru a soluţiona diferendul legat de dispoziţiile post-Brexit în această provincie aflată în criză politică, transmite duminică AFP.

Guvernul britanic a provocat iritare la Bruxelles şi Washington după ce a ameninţat că va acţiona unilateral pentru a modifica Protocolul nord-irlandez, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Londra încearcă astfel să reducă nemulţumirile unioniştilor nord-irlandezi ce refuză să participe la un nou guvern delegat la Belfast - condus pentru prima dată de republicanii din Sinn Fein după victoria acestora la alegerile locale din 5 mai - dacă Protocolul nu este modificat, potrivit Agerpres.ro.

Contactat de publicaţia Sunday Telegraph, ministrul britanic Brandon Lewis şi-a exprimat convingerea că o flexibilizare a poziţiei UE ar încuraja formarea unui executiv local în provincia menţionată.

''Eu însumi am accentuat acest punct de vedere pe lângă UE înaintea alegerilor. În opinia mea, ar fi mult mai uşor de obţinut un acord înaintea alegerilor decât după'', a spus el.

Ministrul de externe britanic Liz Truss a anunţat marţi că intenţionează să prezinte în săptămânile următoare un proiect legislativ pentru a opera modificări în Protocolul privind Irlanda de Nord. Potrivit reprezentantei Regatului Unit, soluţia legislativă pe care ea o are în vedere nu înseamnă renunţarea la Protocolul nord-irlandez sau la obligaţiile internaţionale ale Londrei.

Şefa diplomaţiei britanice a explicat că noua legislaţie va implica un regim de reglementare dual menit să asigure transportul mărfurilor către Irlanda de Nord.

Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.