Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic, îndemnat să aibă în vedere şi un eşec al negocierilor cu UE

pixabay.com
brexit

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi-a îndemnat marţi colegii din guvern să se pregătească nu doar pentru un acord negociat cu Uniunea Europeană, ci şi pentru "scenariul improbabil" în care nu se va putea ajunge la un acord cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează Reuters. În paralel, Camera Lorzilor, care a început să dezbată în detaliu chestiunea activării Articolului 50, lansarea oficială a "divorţului" Marii Britanii de UE, are în vedere schimbarea condiţiilor în care ar urma să se producă acest divorţ. La reuniunea săptămânală a principalilor miniştri din cabinetul condus de Theresa May, David Davis a atras atenţia asupra "volumului şi complexităţii" muncii pe care va trebui să şi-o asume guvernul în contextul negocierilor pentru Brexit.

David Davis "a subliniat necesitatea ca guvernul să susţină o ieşire lină din UE (...) şi totodată să se pregătească nu doar pentru un acord negociat, ci şi pentru scenariul improbabil în care nu se va putea ajunge la un acord satisfăcător pentru ambele părţi", a precizat un purtător de cuvânt al guvernului. Acesta a menţionat că şefa guvernului şi-a reiterat optimismul în sensul că Marea Britanie poate obţine în cadrul negocierilor un acord convenabil pentru întreaga ţară. Pe de altă parte, Camera Lorzilor - for neales, din care fac parte politicieni veterani şi lideri de afaceri - are în vedere o serie de amendamente la aşa-zisul "Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)", cum se numeşte oficial actul ce ar urma să permită guvernului să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceste amendamente se referă la chestiuni ca drepturile cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie; Irlanda de Nord, care va avea o graniţă comună cu UE post-Brexit; supunerea la vot în Parlament a unui acord final cu privire la Brexit; convocarea unui al doilea referendum asupra ieşirii din UE, dar şi rămânerea pe piaţa unică europeană.

Camera Comunelor a Parlamentului britanic a adoptat mai devreme în februarie proiectul de lege fără niciun amendament, iar orice modificare propusă de Lorzi va trebui aprobată şi de Camera inferioară. Deşi cel mai probabil Camera Lorzilor nu va bloca proiectul, guvernul ar putea fi nevoit să-şi schimbe planurile, întrucât nu dispune de majoritate în Camera superioară a legislativului. Unii dintre membrii Camerei Lorzilor speră să determine guvernul să accepte o serie de concesii, însă ministrul de interne Amber Rudd a apreciat că nu există nicio posibilitate în acest sens. Notificarea retragerii constituie "doar începutul unui proces de doi ani în care vom pregăti plecarea din UE, timp în care vor exista şi posibilităţile de dezbatere şi discuţii", a declarat duminică ministrul britanic la postul de televiziune ITV, insistând că guvernul doreşte ca şi Lorzii să voteze "direct" proiectul de lege, la fel ca deputaţii, conform Agerpres.

După ce Curtea Supremă a constrâns-o pe şefa guvernului să consulte parlamentul, aceasta se află într-o cursă contracronometru dacă doreşte, aşa cum a promis, să înceapă procedura de 'divorţ' de Uniunea Europeană până la finalul lunii martie. Primul obstacol a fost deja depăşit pe 9 februarie, când Camera Comunelor a dat undă verde proiectului de lege menţionat, cu 494 voturi pentru şi 122 împotrivă. În Camera Lorzilor dezbaterile au început la 20 februarie, continuă două zile săptămâna aceasta şi o a treia lectură este prevăzută pentru 7 martie. Premierul britanic s-a angajat să lanseze 'divorţul' de UE până la finalul lunii martie 2017 şi să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul. La începutul acestei luni, cotidianul britanic The Times a relatat că şefa guvernului britanic va declanşa Brexit-ul la 9 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.