Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul bulgar, format din conservatori şi naţionalişti, favorabili unei apropieri de Rusia

Boiko Borisov

Liderul conservatorilor bulgari Boiko Borisov a semnat joi un acord de guvernare inedit în vederea unui al treilea mandat în fruntea executivului de la Sofia, cu o coaliţie de partide naţionaliste cu retorică ostilă străinilor şi minorităţilor naţionale, dar favorabilă apropierii de Rusia, informează AFP, conform agerpres.

'Fără un acord cu această coaliţie, ar fi inevitabile noi alegeri', a declarat Borisov în timpul intervenţiei sale în parlament, după trei săptămâni de negocieri care au urmat alegerilor legislative din 26 martie.

Siria. Sute de oameni morţi, după un raid aerian american - Damasc

Partidul lui Borisov, GERB, care a câştigat scrutinul în dauna stângii, cu 95 de locuri, era nevoit să găsească un partener pentru a forma o majoritate în parlamentul care numără 240 de locuri.

Boiko Borisov nu avea prea multe variante de ales în afară de o alianţă cu această coaliţie de partide naţionaliste regrupate sub eticheta 'Patrioţi Uniţi' şi plasată pe poziţia trei în alegeri, cu 27 de locuri.

Este prima dată când parlamentari naţionalişti vor participa la guvernare în Bulgaria. Ei au susţinut precedentul executiv condus de Boiko Borisov (2014-2016), însă fără a face parte din guvern.

'Patrioţi Uniţi' este formată din trei partide, printre care ultraradicalul Ataka, înfiinţat la mijlocul anilor 2000 şi având o retorică agresivă ce revendică 'Bulgaria pentru bulgari'.

Chiar dacă şi-au mai moderat discursul în timpul campaniei electorale, naţionaliştii îşi afişează totuşi ostilitatea faţă de minoritatea turcă şi romii din Bulgaria, faţă de imigranţi şi minorităţile sexuale. Susţinători ai unei apropieri de Rusia, ei nu contestă totuşi apartenenţa la NATO şi UE a Bulgariei, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Putin s-a întâlnit cu Rex Tillerson, prin intermediul căruia i-a trimis un mesaj clar lui Trump

'Vom continua neabătut să mergem pe calea integrării euro-atlantice', subliniază programul comun, în timp ce Boiko Borisov, personalitate marcantă a politicii bulgare şi al cărui prim mandat datează din 2009, se declară un eurofil convins.

Liderul bulgar în vârstă de 57 de ani a subliniat joi că va prelua sloganul 'Patrioţilor Uniţi' - 'Bulgaria mai presus de orice'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.