Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ciolacu, somat să nu-i sacrifice din nou pe participanții la Pilonul II de pensii administrate privat

Lege Start
pensii private

AURSF solicită Guvernului să respecte legea și angajamentele asumate de România prin PNRR și să nu-i sacrifice din nou pe participanții la Pilonul II de pensii administrate privat

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunoștintă din presă despre apariția în spațiul public a unui proiect de ordonanță de urgență prin care se propune amânarea cu doi ani a majorării prevăzute de lege și de PNRR a contribuției participanților la Pilonul II de pensii administrate privat de la 3,75% la 4,75%.

Majorarea contribuției la 4,75% ar fi reprezentat, oricum, doar o reparație parțială  a deciziei de la începutul anului 2018, când Guvernul a redirecționat către Pilonul I un procent de 0,5% din veniturile brute ale participanților, în detrimentul patrimoniului personal al acestora de la Pilonul II - deși a pretins, în preambulul actului normativ, că participanții la Pilonul II nu vor fi afectați.

Această nouă propunere de afectare a drepturilor celor peste 8 milioane de participanți la Pilonul II este inacceptabilă, nu are niciun fundament și reprezintă o încălcare nu doar a legii în vigoare, ci și a angajamentelor asumate de România prin PNRR.

Solicităm Guvernului să renunțe la afectarea drepturilor a peste 8 milioane de români și să nu-i priveze pe viitorii pensionari de drepturile care li se cuvin. Avem speranța că reprezentanții executivului vor identifica alte surse de venituri și vor găsi alte soluții de echilibrare a bugetului, în afara contribuțiilor participanților la Pilonul II de pensii administrate privat”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

Reamintim că AURSF este organizația cea mai activă și mai implicată care reprezintă interesele participanților în sistemele de pensii administrate privat, singura asociație care în 2018 a intervenit inclusiv în dezbaterile parlamentare cu ocazia transferului contribuțiilor de la angajat la angajator, pentru a semnala abuzul comis la adresa participanților la Pilonul II și al deținerilor personale ale acestora.

Am solicitat de atunci și până astăzi, în mod constant, păstrarea echivalentului vechii contribuții de 5,1%, prin majorarea procentului de la 3,75% (cât a fost stabilit printr-un act normativ care a pretins că nu va afecta participanții și cât este încă în prezent) la 4,25% (cât ar fi trebuit să fie, pentru a nu îi prejudicia pe participanți față de situația anterioară), însă din păcate solicitările noastre au fost ignorate de cei chemați sa adopte decizii în acest sens.

În consecință, 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat lună de lună din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice.

În măsura în care și acest nou apel va fi ignorat de decidenții politici din România, AURSF își rezervă dreptul a a informa Comisia Europeană și organizațiile europene care apără interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare despre situația existentă și va solicita intervenția acestora, în sprijinul milioanelor de români afectați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.