Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul combate risipa alimentară: Operatorii economici donatori de alimente vor beneficia de facilități fiscale

curademiere.ro
alimente

Guvernul a adoptat un act normativ care prevede combaterea risipei alimentare, potrivit căruia operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale prin deducerea cheltuielilor cu alimente donate din impozitul pe venit, potrivit mediafax.

”Este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este combaterea risipei alimentare prin încurajarea donării de alimente.(...) Operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând, în utlimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilității minimale. Fac excepție de la donare câteva alimente perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume și fructe pre-tăiate sau semințele germinate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, după ședința de miercuri.

Citește și: SURSE - După Mihai Tudose, un alt fost premier PSD ar trece în barca lui Victor Ponta

Operatorii economici nu vor putea dona, însă, orice tip de produs.

„Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală: carnea și organele proaspăt provenite de la bovine , caprine, păsări de curte, toate categoriile, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele, ouăle și produsele din ouă crude. Totuși aceste elemente pe care le-am menționat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final. Pe tot parcursul procesului de donare sunt și vor fi respectate normele legate în vigoare privind siguranța și securitatea alimentară. Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor cu toate autoritățile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar și cu reprezentanți ai sectoarelor din domeniul mediului și al asistenței sociale”, a adăugat Nelu Barbu.

Actul normativ prevede aplicarea normelor metodologice din Legea nr 217/1016 privind diminuarea risipei alimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.