Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul conservator grec a dezminţit 'orice supraveghere a jurnaliştilor'

proteste grecia

Guvernul conservator grec a dezminţit joi orice "supraveghere a jurnaliştilor în Grecia", după apariţia unui articol care a suscitat numeroase reacţii din partea reprezentanţilor mass-media, relatează France Presse.

"Grecia este pe deplin ataşată valorilor unei societăţi democratice şi statului de drept, în special pluralismului şi libertăţii presei", a reacţionat ministrul de stat George Gerapetritis într-un răspuns trimis în scris AFP.

"În consecinţă, nu există evident niciun fel de supraveghere a jurnaliştilor în Grecia", a asigurat acest parlamentar de rang înalt din partea partidului de guvernământ Noua Democraţie şi mâna dreaptă a premierului Kyriakos Mitsotakis.

La 13 noiembrie, cotidianul grec EFSYN (de stânga) a documentat presupuse cazuri de supraveghere a unor cetăţeni, avocaţi şi jurnalişti în Grecia, efectuate de către serviciile secrete elene.

În unul din documentele publicate, prezentate pe prima pagină a ziarului drept note interne ale Serviciului Naţional de Informaţii (EYP), se cereau date despre un jurnalist de investigaţie grec.

În aprilie, acest jurnalist, angajat apoi de AFP, a fost coautorul unui articol despre un migrant minor, aflat în detenţie, pe insula grecească Kos, material publicat pe site-ul media grec Solomon.

Dezvăluirile au stârnit proteste în mass-media, reţele de socializare şi din partea asociaţiilor jurnaliştilor.

Institutul Internaţional de Presă (IPI) s-a declarat "profund îngrijorat", într-un mesaj pe Twitter, că jurnalismul de investigaţie este "supravegheat în secret de către serviciile de informaţii" greceşti, potrivit Agerpres.ro.

"Supravegherea jurnaliştilor de către EYP nu este compatibilă cu regimurile democratice", a protestat Uniunea redactorilor din Atena (ESIEA), cel mai puternic sindicat media Grecia.

La rândul său, Asociaţia Presei Străine (FPA) a "condamnat fără echivoc supravegherea jurnaliştilor într-o ţară democratică precum Grecia şi tratarea investigaţiilor de presă ca potenţiale ameninţări", potrivit unui comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.