Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul dă o SUMĂ URIAȘĂ pentru refacerea celei mai cunoscute cruci din România - FOTO

pixabay.com
diverse, bani, monede

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, au semnat, miercuri, la sediul MApN, proiectul de finanţare din fonduri europene a reabilitării Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi.

Valoarea proiectului "Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)" este de peste 19 milioane lei, din care 16 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene. Valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naţionale este de aproximativ 3 milioane de lei.

Citește și: Revoltător! Cum îl proteja episcopul Hușilor pe ‘iubitul’ său Ionuț Ursac

Rovana Plumb a arătat că acest proiect are câteva valenţe importante.

"În primul rând, acest proiect demonstrează recunoştinţa faţă de eroii căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. În egală măsură, el este un simbol al culturii, istoriei şi religiei noastre ca naţie, dar şi un simbol care dovedeşte faptul că dincolo de vremuri Armata română a fost şi este un liant al unităţii noastre naţionale. Prin implicarea MApN în derularea acestui proiect se demonstrează încă o dată că Armata noastră merită toată încrederea pe care o are din partea populaţiei, o încredere de neclintit de peste 28 de ani", a spus ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Citește și: Cristi Brancu, mesaj uluitor după moartea Denisei. Ce a declarat prezentatorul?

Ea a făcut apel către toate instituţiile şi autorităţile publice să depună începând cu 27 iulie proiecte pentru reabilitarea monumentelor care fac parte din patrimoniul naţional, care dispun de o linie de finanţare cu o alocare de 60 de milioane de euro - fonduri europene nerambursabile.

Adrian Ţuţuianu a precizat că proiectul pentru reabilitarea Crucii Caraiman reprezintă prima accesare de fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014-2020 realizată de către MApN.

Citește și: Anunț bombă! Încă o țară interzice mașinile diesel și pe benzină

"Crucea de pe Caraiman simbolizează însuşi poporul român, care în numele celui mai mare ideal al său - al unităţii naţionale - a găsit curajul, forţa, inteligenţa şi spiritul de sacrificiu pentru a izbuti. (...) Este de datoria generaţiei noastre ca în preajma centenarului Marii Uniri să găsim sursele şi resursele pentru ca simbolul puternic al Crucii de pe Caraiman să rămână să lumineze şi destinele generaţiilor care vor urma. (...) Prin semnarea proiectului de finanţare putem spune că am intrat în linie dreaptă. Sunt îndeplinite toate condiţiile necesare demarării procedurilor de achiziţie a lucrărilor de restaurare, iar începând cu anul următor se poate trece la treabă. Am estimat noi undeva primăvara anului viitor. Nu va fi deloc uşor", a spus ministrul Apărării.

La eveniment au participat şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul (ret.) cu patru stele Marin Badea Dragnea, autorităţi locale prahovene.

Citește și: Magistrații au decis! Ce se va întâmpla cu Cristian Boureanu .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.