Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Dăncilă, atacat VIOLENT de la Cotroceni: 'Bugetul, departe de adevăr'. Avertisment DUR transmis de consilierul lui Iohannis

administratia prezidentiala cotroceni

Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale, a criticat vineri, de la Palatul Cotroceni, Guvernul Dăncilă pentru Legea Bugetului de stat pe 2019, spunând că este construit pe „date excesiv de optimiste”, veniturile bugetare sunt „supraevaluate” şi se bazează pe promisiuni, în timp ce cheltuielile sub „subestimate” şi au ajustări „negative deliberate”. Declarația vine la numai câteva zile după ce președintele a anunțat că va trimite legea pentru reexaminare în Parlament.

„Guvernul avea obligația să noteze în buget diferențele față de prognozele Comisiei Europene. Prognozele făcute de Guvern sunt anterioare adoptării OUG 114, care afectează sustenabilitatea economică”, a atras atenția Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidențial a atras atenția că în privința veniturilor bugetare „ele sunt supraevaluate în raport cu deficitul bugetar”.

Totodată, Marinescu a afirmat că nu a fost prezentat un plan concret pentru colectarea de către ANAF a taxelor.

„În 2018, încasările prin TVA au fost mult mai mici decât cele trecute în buget. Și încasările din accize au fost sub ce s-a prognozat”, a declarat consilierul prezidențial.

Avertisment GRAV de la Cotroceni: Calculele noastre arată că NU vor fi bani pentru plata pensiilor în 2019 (Video)

Marinescu a mai spus că în proiectul de buget la cheltuielile cu pensiile erau prevăzute la 69,3 miliarde lei, însă în bugetul adoptat de Guvern cheltuielile cu pensiile au fost de 68,1 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei mai puțin.

”În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde de lei. După doar o săptămână în bugetul adoptat de guvern în 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puțin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situații care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei”, a declarat consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

El a mai spus că o estimare se poate face luând în considerare cheltuielile cu pensiile din ultimele două luni ale anului precedent.

”Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, așa cum guvernul a anunțat și astfel ar rezulta un necesar de 69,5 miliarde lei. Solicităm să se clarifice aceste aspecte și existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse integral pentru întreg anul”, a adăugat consilierul prezidențial de la Departamentul Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale.

Marinescu a afirmat că „investițiile din banii naționali se găsesc la un minim istoric, de 1,2% din PIB”.

De asemenea, consilierul lui Iohannis a atras atenția că numeroase primării se pot confrunta cu bugete insuficiente, iar aceste elemente au fost cuprinse în cererea de reexaminare.

În opinia lui Marinescu, mărimea deficitului arată că ajustarea față de 2018 este „practic inexistentă”, iar asta contravine recomandărilor CE.

„Considerăm că Parlamentul are datoria de a oferi un buget credibil, care să nu împovăreze viitorul economic al românilor”, a conchis Marinescu, anunță că legea va fi retrimisă spre reexaminare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.