Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul danez: Cerem acum Autorităţii sanitare să-şi reconsidere alegerea de a retrage serurile Johnson&Johnson şi AstraZeneca

vestidinrusia.ro
vaccin covid medic

Guvernul danez a cerut luni Autorităţii sanitare din ţara nordică să revină asupra deciziei de a interzice vaccinarea anti-COVID-19 cu serurile de la Johnson & Johnson şi AstraZeneca, în condiţiile în care obiectivul vaccinării complete până în septembrie nu poate fi atins, relatează AFP şi dpa.

Din cauza problemelor de livrare a vaccinului Moderna către Europa, Danemarca a trebuit să-şi amâne cu două săptămâni obiectivul vaccinării complete, iar guvernul a întrebat Autoritatea sanitară naţională dacă aceste noi date nu justifică revenirea celor două vaccinuri, retrase de câteva săptămâni din campania de vaccinare, scrie Agerpres.ro.

"În acest context, cerem acum Autorităţii sanitare, Sundhedsstyrelsen, să-şi reconsidere alegerea de a le retrage, pentru a afla dacă noua întârziere (în calendarul de vaccinare) schimbă cu ceva decizia sa", a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, pentru televiziunea publică DR.

Autoritatea sanitară, a cărei decizie are caracter obligatoriu, a retras mai întâi vaccinul AstraZeneca la jumătatea lunii aprilie din cauza efectelor secundare foarte rare, însă grave de coagulare a sângelui. O decizie similară a fost luată la începutul lunii mai pentru Johnson & Johnson, comercializat în Europa sub marca Janssen.

Pe lângă efectele secundare, autoritatea şi-a justificat alegerea prin faptul că situaţia epidemică din Danemarca este sub control şi că furnizarea celorlalte vaccinuri autorizate - Pfizer/BioNTech şi Moderna - părea suficientă.

Prima ţară din Europa care a abandonat vaccinurile AstraZeneca şi Johnson Johnson împotriva COVID-19 în campania sa naţională, Danemarca şi-a relaxat decizia pe 20 mai propunându-le persoanelor care doresc să se poată vaccina cu cele două seruri, chiar dacă acestea erau retrase oficial din campania de inoculare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.