Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de 30 de zile: Care este jocul taberei Grindeanu-Ponta-Constantin (surse)

gov.ro
sorin grindeanu renault

Premierul Sorin Grindeanu a trecut la atac a doua zi după ce i s-a retras sprijinul politic. Alături de Victor Ponta şi Daniel Constantin, Grindeanu are un plan de 30 de zile pentru a contura o nouă majoritate parlamentară.

Vezi şi: Grindeanu îşi pregăteşte noul Cabinet: Vasile Dîncu a ajuns la Guvern (surse)

Victor Ponta ar urma să fie numit oficial secretar general al Guvernului Grindeanu. Deşi există o incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de secretar general al Guvernului, Ponta profită de o fereastră de 30 de zile dată de lege pentru a alege una dintre cele două funcţii. Din poziţia de la Guvern, Ponta îl ajută pe Grindeanu să găsească oameni cu carnet de partid pentru a ocupa funcţiile vacante de miniştri. În acelaşi timp, Daniel Constantin mai încearcă să convingă oameni din ALDE. Se urmăreşte astfel păstrarea configuraţiei politice a Guvernului, pentru a nu fi nevoie de un vot în Parlament pe remaniere, ci doar de semnătura preşedintelui Iohannis.

Ulterior, după instalarea noilor miniştri, care vor fi evident excluşi din PSD şi ALDE, se trece la pasul 2. Susţinătorii lui Grindeanu se vor grupa în partidul fondat de Daniel Constantin, "Pro România", şi se va trece la negocieri cu alte partide pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Se va căuta parafarea unor înţelegeri cu partidele de Opoziţie, fie sub formă de alianţe, fie  sub forma unei susţineri tacite. Odată obţinută această nouă majoritate, în timpul celor 30 de zile, Ponta îşi va da demisia de la Secretariatul General al Guvernului, pentru a evita incompatibilitatea, şi se va putea modifica inclusiv structura politică a Executivului, prin cooptarea UDMR şi nu numai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.