Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Berlin stia din 2008 despre operatiunile de spionaj americane

spion

Guvernul de la Berlin a fost informat de contraspionajul german înca din anul 2008 ca serviciile secrete americane au încercat sa spioneze companii si politicieni din Germania si Europa, scrie luni cotidianul Bild, citat de EFE.

Conform acestei publicatii, guvernul de la Berlin a primit doua rapoarte, primul în anul 2008 si al doilea în 2010, în care se mentioneaza ca Agentia de Securitate Nationala (NSA) a SUA a încercat sa culeaga informatii si sa intercepteze telefoane si adrese de e-mail apartinând companiilor EADS si Eurocopter.

Informatia din Bild apare dupa ce saptamâna trecuta presa germana a scris ca NSA a beneficiat de colaborarea serviciului Serviciului Federal de Informatii german (BND) în culegerea de informatii despre politicieni germani si companii europene, mai ales din sectorul apararii.

'Este sigur faptul ca executivul a stiut de-a lungul anilor ca NSA încerca, inclusiv cu sprijin din Germania, sa spioneze companiile germane', scrie luni Bild, citând o sursa anonima din comisia parlamentara constituita de Bundestag dupa scandalul provocat în anul 2013 de dezvaluirile fostului consultant al NSA Eduard Snowden privind operatiunile de spionaj electronic desfasurate în Germania de serviciile americane, acuzate ca au interceptat si telefonul cancelarului Angela Merkel.

NSA a trimis BND ani la rând lista sa cu obiective de spionaj în Germania, dar guvernul de la Berlin nu a încercat sa împiedice acest lucru si nici macar sa-l investigheze, adauga parlamentarul citat. 'Probabil ca au spus: Avem nevoie de informatiile americanilor, aceasta este situatia, deci sa nu stricam colaborarea', ofera el o posibila explicatie a atitudinii guvernului german.

Relatarile despre aceasta posibila colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane au tulburat în ultimele zile scena politica germana, inclusiv pe social-democrati, parteneri minoritari în coalitia guvernamentala ce o sustine pe cancelarul Angela Merkel, care le-au calificat drept 'scandaloase'.

Dezvaluirile lui Snowden au tensionat initial relatiile dintre Washington si Berlin. Dar frictiunile s-au diminuat treptat, desi Administratia americana nu a dat curs solicitarii guvernului de la Berlin privind încheierea unui acord bilateral care sa previna repetarea unor astfel de situatii în viitor.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.