Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Budapesta a transmis că are o serie de condiții înainte de a putea aproba Acordul verde european

ungaria ue steag

Guvernul de la Budapesta a transmis joi că are o serie de condiții înainte de a putea aproba Acordul verde european, inclusiv cerând ca Blocul comunitar să recunoască faptul că energia nucleară va ajuta la combaterea schimbărilor climatice, potrivit agenției Reuters, anunță MEDIAFAX.

Citește și: PSD nu-l iartă pe Ludovic Orban: Guvernul pierde 3 miliarde de lei la alba-neagra cu acciza la carburant

Gergely Gulyas, șeful Cancelariei premierului Viktor Orban, a declarat că Ungaria dorește garanții din partea UE că acest acord privind schimbările climatice nu va conduce la creșterea prețurilor în sectoarele energiei și alimentelor, iar costurile vor fi suportate de marii poluatori.

"Ungaria este de acord cu obiectivele ambițioase stabilite de UE, dar nu putem semna un cec în alb", a spus Gulyas. "Obiectivele climatice din 2050 nu pot avea drept consecință creșterea prețurilor la alimente sau energie", a completat oficialul.

Gulyas a mai afirmat că Ungaria și-a redus emisiile de carbon cu o treime din 1990 și până astăzi, în pofida creșterii economice accentuate și își dezvoltă acum economia fără a-și mări amprenta de carbon, dar alte țări nu au fost la fel de prudente.

Oficialul a mai afirmat că producția de carbon pe cap de locuitor a Ungariei este de 6,3 tone pe an și este mult mai mică decât nivelul de aproximativ 11 tone în Germania și Olanda și 20 de tone în Statele Unite.

Atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în anul 2050 ar costa Ungaria 50 de trilioane de forinți (165 miliarde de dolari), un preț care ar fi prohibitiv pentru țara sa, a adăugat Gulyas.

Țările din estul UE doresc mai mulți bani pentru a finanța o tranziție către un viitor cu emisii mai mici, inclusiv un rol pentru energia nucleară, care nu emite CO2, dar pe care Germania și alții își propun să o elimine treptat.

"Este important să avem certitudinea că nimeni nu ne va opri să construim unități nucleare", a declarat premierul ceh Andrej Babis jurnaliștilor, înainte de a pleca la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

"Trebuie să avem energie electrică pentru oameni, pentru firme și încălzire. Și aceasta este prioritatea și voi vedea. Nu exclud nimic", a adăugat șeful Guvernului de la Praga.

Un diplomat de rang înalt dintr-una dintre țările estice ale Blocului comunitar a spus despre cel mai recent proiect de decizie al Consiliului European pe tema Acordului Verde European că: "Pentru noi, cu siguranță nu merge destul de departe. Atât în ceea ce privește domeniul nuclear, dar și al împărțirii sarcinilor și al sprijinului financiar".

Citește și: Mihai Tudose provoacă turbulențe în PSD! Pleșoianu a luat foc după declarația lui Ciolacu: 'Dragi colegi deputați și senatori din PSD, îmi pare rău să vă anunț' .

Aproximativ jumătate din energia electrică produsă de Cehia se face prin utilizarea cărbunelui și dorește ca cea mai mare parte a centralelor pe cărbune să fie eliminate în următorii 20 de ani, intenționând să înlocuiască o parte a acestora cu noi unități atomice.

Ungaria se bazează pe centrale nucleare pentru aproximativ o treime din nevoile sale energetice, cărbunele reprezentând mai puțin de 15% din energie generată în această țară. Budapesta dorește să elimine cărbunele până în 2030 și să îl înlocuiască cu un amestec de energie nucleară, regenerabilă, gaze naturale și importuri de energie.

Polonia produce aproximativ 80% din energia sa utilizând cărbune și discuțiile despre introducerea energiei nucleare nu au fost încă soluționate, în parte din cauza costurilor mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.