Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Budapesta anunţă burse de studii superioare pentru diaspora

iStock
ungaria steag

Guvernul de la Budapesta lansează un program special de burse pentru cetăţenii din diaspora care doresc să urmeze studii superioare în Ungaria, a anunţat joi vicepremierul Zsolt Semjen, citat de MTI.

Planul va fi implementat în colaborare cu ministrul culturii şi inovaţiei, Janos Csak, a spus Semjen după o întâlnire cu Consiliul Diasporei Ungare, potrivit Agerpres.

El a mai declarat că guvernul a aprobat miercuri înfiinţarea unui aşa-numit Birou de Bun-venit, cu rolul de a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze temporar sau permanent în Ungaria. Biroul se va ocupa de problemele legate de plata pensiilor, omologarea certificatelor de studii superioare şi validarea permiselor de conducere.

Potrivit vicepremierului, Ungaria are legături instituţionale strânse cu peste o sută de organizaţii ale diasporei, iar guvernul consideră că transformarea acestora într-o "casă pentru toţi maghiarii" reprezintă o activitate strategică.

Semjen a subliniat importanţa programului Korosi Csoma Sandor, care sprijină comunităţile ungare din diaspora pentru păstrarea limbii şi a identităţii naţionale, având până acum circa 1000 de participanţi.

În mai multe ţări au fost deschise Case Ungare, iar guvernul ungar a contribuit la construcţia sau renovarea unor biserici ale comunităţilor maghiare de peste hotare, a menţionat oficialul. În acelaşi timp, 43.000 de maghiari din alte ţări au primit asistenţă socială pentru maternitate, iar 38.000 au solicitat stimulentul financiar pentru natalitate. Peste 1,5 milioane de etnici maghiari au primit cetăţenia ungară, iar 320.000 dintre aceştia - cu 50.000 mai mulţi decât în 2018 - au votat la ultimele alegeri generale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.