Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Chișinău NU cedează: Insistă pentru RETRAGEREA trupelor ruse din Transnistria

soldati rusi

Ministrul de externe moldovean, Andrei Galbur, a reiterat marţi intenţia Republicii Moldova de a promova includerea pe agenda sesiunii din septembrie a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, relatează portalul Deschide.md.

Întrevederea a avut loc la sediul MAE moldovean, intervenind după ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost convocat la 25 august la Ministerul de Externe al Rusiei pentru explicaţii pe acest subiect.

Citește și: Cel mai nou SONDAJ: Ce părere au americanii despre Trump şi armele nucleare

Cu această ocazie, ministrul de externe moldovean şi ambasadorul Rusiei au discutat despre situaţia actuală şi perspectivele dialogului politic bilateral între Chişinău şi Moscova.

Referitor la prezenţa militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reiterat intenţia Chişinăului de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană, ci doar a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat la 1 iulie 1995, în baza fostei Armate a 14-a a Rusiei.

Moscova consideră această iniţiativă drept provocatoare, ce "ignoră cauzele reale ale prezenţei contingentului rusesc pe Nistru", a declarat atunci ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov.

Această iniţiativă este văzută ca "o altă verigă din lanţul acţiunilor neprietenoase întreprinse în ultima perioadă de către adversarii schimbărilor pozitive în relaţiile moldo-ruse", a afirmat înaltul diplomat rus, conform Agerpres.

Citește și: Scene ŞOCANTE Un deputat a fost EXECUTAT cu mitraliera, în timp ce era la volan / VIDEO 18+ (Cecenia)

Într-un comunicat al MAE al Rusiei se mai spune că astfel de acţiuni "vor avea un impact negativ asupra cooperării bilaterale şi a procesului de reglementare a conflictului transnistrean".

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către Naţiunile Unite în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a unui punct intitulat "Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova".

"Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizaţiei Naţiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaţionale de pe teritoriul Transnistriei pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale' a ONU, se arată în scrisoare, potrivit Moldpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.