Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Chișinău i-a pus gând rău partidului Șor! Curtea Constituțională va decide dacă partidul va fi scos în afara legii

stiri.md
Curtea Constitutionala Moldova

Soarta partidului lui Ilan Șor, fugit din Republica Moldova pentru a evita pușcăria, se decide la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți au început astăzi examinarea sesizării Guvernului de la Chișinău privind verificarea constituționalității acestei formațiuni politice. Demersul executivului va fi analizat în mai multe etape, cea finală fiind pe 17 mai.

Sesizarea Guvernului privind constituționalitatea Partidului Șor a fost depusă încă în luna noiembrie trecut de către ministrul de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco. Reprezentanții Guvernului și ai Partidului Șor au fost convocați abia astăzi în prima ședință. În sesizarea cu pricina se menționează că există suficiente circumstanțe juridice pentru ca formațiunea să fie scoasă în afara legii. Unul dintre argumentele invocate este condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, precum și finanțarea ilegală a partidului, conform jurnaltv.md.

În sesizarea Guvernului depusă la Curtea Constituțională se mai spune că Partidul Șor ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

SESIZAREA GUVERNULUI: "Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a comunicat despre unele măsuri ce vizează corupția și operațiunile de influență malignă ale Kremlinului în Republica Moldova din partea reprezentanților Partidului Șor. Prin urmare, în lumina principiilor nominalizate și în condițiile cadrului normativ se poate concluziona că activitatea partidului poate fi încetată prin declararea neconstituționalității acestuia, dacă prin acțiunile partidului se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale."

În debutul ședinței Curții Constituționale, reprezentanții Partidului Șor au depus o cerere prin care au solicitat Înaltei Curți verificarea împuternicirilor reprezentanților Guvernului. Judecătorii au respins însă demersul.

NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: "Se respinge demersul depus de reprezentantul Partidului Șor cu privire la verificarea împuternicirilor reprezentanților Guvernului."

După câteva ore de dezbateri, judecătorii Curții Constituționale au respins un alt demers al reprezentanților Partidului Șor, care au cerut recuzarea președintelui Înaltei Curți, Nicolae Roșca. Avocații lui Șor l-au învinuit pe Roșca că ar fi apropiat de actuala guvernare.

Magistrații au respins însă și acest recurs.

LIUBA ȘOVA, judecător al Curții Constituționale: "Se respinge demersul reprezentanților Partidului Șor privind recuzarea președintelui, domnului Nicolae Roșca, de la examinarea sesizării."

La fel, apărătorii Partidului Șor au cerut audierea martorilor în acest caz. Este vorba despre mai mulți deputați PAS, printre care Olesea Stamati și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Reprezentanții formațiunii au mai cerut audierea premierului Dorin Recean, a președintelui Maia Sandu, dar și a deputaților Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Totodată, apărătorii Partidului Șor au solicitat efectuarea unei expertize judiciare independente internaționale care să arate dacă formațiunea a îndemnat la violențe. Avocații care reprezintă Guvernul au considerat însă că aceste cereri sunt neargumentate și că se urmărește scopul de a tergiversa examinarea cauzei. În final, după ultima rundă de deliberări, plenul Curții a respins mai multe demersuri, iar soluționarea celorlalte solicitări depuse de avocații Partidului Șor a fost amânată.

NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: "Se respinge demersul reprezentanților Partidului Șor privind amânarea ședinței în scopul asigurării doamnei Marina Tauber. Se amână soluționarea demersurilor reprezentanților Partidului Șor privind invitarea și audierea în acest proces a martorilor și a persoanelor relevante cauzei."

Amintim că în noiembrie, trecut, ministrul de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor. Atunci, Înalta Curte a solicitat opinia Comisiei de la Veneția care a lăsat la discreția magistraților Curții examinarea cauzei, prizând că ar avea mai multe oportunități de evaluare a constituționalității Partidului Șor. Totuși, Comisia de la Veneția a menționat că la adoptarea deciziei trebuie respectate normele legale și democratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.