Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Damasc promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toți cetățenii Siriei

Al-Jazeera
cutremur siria

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP, citat de Agerpres.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să "faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar" ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

"Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

În prezent, ajutorul umanitar în zonele rebele, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Dar acest mecanism este contestat de Damasc şi Moscova, care denunţă o încălcare a suveranităţii Siriei. Sub presiunea Rusiei şi a Chinei, numărul punctelor de trecere a frontierei a fost redus în timp de la patru la unu.

Fără noi noi puncte de trecere

Întrebat despre o posibilă deschidere de noi puncte de trecere pentru a face faţă consecinţelor cutremurului, ambasadorul sirian a părut să respingă luni această ideea."Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei. Accesul din Siria există, se pot coordona cu guvernul şi vom fi pregătiţi să facem acest lucru", a spus Bassam Sabbagh.

ONU a subliniat însă în mod repetat în ultimii ani că furnizarea de asistenţă peste linia frontului, care necesită aprobarea Damascului, nu este fezabilă la o scară proporţională cu nevoile populaţiei din nord-vestul Siriei.

"Sperăm în continuare să putem livra ajutor peste linia frontului", a declarat luni Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres. Dar "acest mecanism este puţin mai dificil" decât mecanismul transfrontalier, a adăugat el, asigurând că ONU va oferi cât mai mult ajutor posibil prin "orice mijloace" disponibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.