Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Varşovia va cumpăra 48 de avioane ușoare de luptă din Coreea de Sud

AP
Polonia

Polonia a semnat vineri cu Coreea de Sud un contract privind furnizarea către armata poloneză a 48 de noi avioane ușoare de luptă. Guvernul de la Varşovia încearcă să-și întărească armata, pe fondul preocupărilor de securitate în curs legate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aeronavele face parte dintr-un acord de armament în valoare de 65 de miliarde de zloți (13,7 miliarde de dolari) încheiat de cele două țări la începutul acestui an. Conform acordului de vineri, avioanele sud-coreene FA-50 vor înlocui aeronavele MiG-29 poloneze, a căror tehnologie datează din epoca sovietică.

Primele 12 FA-50 vor fi livrate armatei poloneze anul viitor, a declarat ministrul apărării, Mariusz Blaszczak. "Avioanele vechi vor fi înlocuite cu aeronave moderne FA-50 - acesta va fi un salt generațional. FA-50 sunt din aceeași generație cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forțele aeriene poloneze", a spus Blaszczak într-o presă de conferință, potrivit Rador.

De la invazia rusă a Ucrainei, din februarie, Polonia a furnizat Kievului arme și muniție și a început să achiziționeze noi echipamente, deoarece încearcă să își modernizeze forțele armate și să înlocuiască echipamentele trimise în Ucraina. La începutul acestui an, guvernul de la Varșovia a comandat 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, iar în 2026 va începe să producă propriile tancuri K2.

Războiul din Ucraina a obligat Polonia să-și extindă potențialul militar mai devreme decât era planificat. Astfel, guvernul a decis să-și majoreze cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 3% începând din 2023. În următorii ani, va avea ca scop majorarea în continuare a cheltuielilor la 5%, cel mai mare procent din cadrul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.