Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul francez analizează un proiect de lege care să răspundă la incertitudinea legată de Brexit

Brexit

Guvernul francez a propus miercuri un proiect de lege menit să răspundă incertitudinii legate de desfăşurarea sau nu a alegerilor europene în Marea Britanie în mai, alegeri care vor avea un impact asupra numărului de deputaţi francezi, a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, informează AFP potrivit Agerpres.

În condiţiile în care o nouă amânare a fixat Brexitul pentru 31 octombrie 2019, guvernul britanic se pregăteşte de organizarea scrutinului din 23 mai, pe care intenţionează cu toate acestea să-l anuleze dacă va reuşi să adopte - până în 22 mai - Tratatul de retragere din UE.

Între timp, "o incertitudine substanţială apasă asupra prezenţei sau nu de reprezentanţi britanici (în Parlamentul European) şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate", a subliniat purtătorul de cuvânt Sibeth Ndiaye la încheierea Consiliului ministerial.

Dacă Marea Britanie va trimite reprezentanţi în Parlamentul European, delegaţia franceză va număra - cel puţin într-o primă etapă - 74 de europarlamentari în loc de 79, conform regulilor de repartizare.

În Franţa, în vederea scrutinului din 26 mai, "toate listele ce vor dori să se prezinte (în alegeri) vor conţine 79 de nume, indiferent de ceea ce se va întâmpla în săptămânile următoare", a subliniat Ndiaye. Însă, "doar 74 de deputaţi din cei 79 eligibili pentru Franţa îşi vor începe mandatul" în cazul în care Marea Britanie va rămâne în UE.

"Cei 5 deputaţi suplimentari vor fi într-un fel, în acest stadiu, deputaţi virtuali, care nu vor avea nici drepturi, nici obligaţii, dar care îşi vor putea prelua funcţia imediat ce Brexitul va fi efectiv", a mai spus Ndiaye.

La 10 aprilie, liderii UE27 au convenit să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic. Decizia a fost luată de comun acord cu Regatul Unit. Liderii europeni au subliniat că Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European dacă va fi încă stat membru al UE la 23 mai. Dacă Regatul Unit nu va organiza alegerile respective, se va retrage din Uniunea Europeană la 1 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.