Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul francez vrea să își reducă participația la Renault

Guvernul Frantei intentioneaza sa îsi reduca participatia la grupul Renault la 15%, de la aproape 20%, a declarat marti ministrul Economiei, Emmanuel Macron, care a insistat ca Executivul se opune unor modificari semnificative în alianta producatorului auto francez cu Nissan Motor.

Decizia Guvernului din acest an de crestere a participatiei la Renault la aproape 20% a provocat tensiuni în board-urile ambelor companii, întrucât a schimbat sistemul de actionariat încrucisat care statea la baza aliantei, relateaza MarketWatch, potrivit Mediafax.

Prin achizitia de actiuni, Guvernul a dorit sa se asigure de aplicarea unei noi legi franceze care a dublat drepturile de vot ale statului si ale altor investitori pe termen lung în cadrul Renault.

"Guvernul a dorit sa previna luarea unor decizii fara consimtamântul sau", a explicat Macron la postul de radio Europe1.

El a adaugat ca autoritatile de la Paris vrea sa vânda participatia de 5% cumparata în acest an de îndata ce pretul actiunilor va preveni ca statul sa nu piarda bani din operatiune.

Renault si Nissan se afla într-un parteneriat tehnologic si de capital din 1999, alianta fiind una dintre cele mai îndelungate din industria auto.

Grupul francez detine o participatie de 43,4% la compania japoneza, în timp ce Nissan detine 15% din actiunile Renault.

Potrivit legislatiei franceze, Nissan nu are drepturi de vot la Renault.

În urma crestere participatiei Guvernului francez la Renault, mai multi membri în board-ul grupului si Carlos Ghosn, directorul general al ambelor companii, au cerut schimbarea sistemului de actionariat încrucisat, pentru a mentine balanta de putere în alianta.

Mai multi oficiali francezi, inclusiv premierul Manuel Valls, se opun modificarii structurii de guvernanta.

În timpul interviului la radio, Macron a spus ca vrea ca alianta sa ramâna asa cum este. El a aratat ca Guvernul rancez detinea 40% din actiunile Renault, atunci când a fost formata alianta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.